Cu sau fără vaccinuri? Scrisoare către mamele care nu știu ce să aleagă pentru copiii lor

Cristina Călin, redactor

Știu că îți este teamă de vaccinare. Din dreapta și din stânga ești bombardată cu zeci, poate sute de informații. Unele vin în completarea altora, altele sunt contrare, altele sunt prea tehnice. E greu să le asimilezi și să își dai seama cine îți spune adevărul.

Nu mai ai încredere nici măcar în deciziile pe care le iei și te învinuiești că poate ai hotărât ceva greșit pentru copilul tău. Pe umerii tăi apasă o responsabilitate enormă și nimeni nu are cum să te ajute. Cauți să citești pe blogurile unor mame ce au făcut ele în situația ta și nu primești nicio informație. Ele îți spun că e o chestiune prea intimă ca să o expună public. Te gândești că e cu adevărat complicat dacă îți povestesc cu lux de amănunte ce fac zi de zi prin casă, ce boli au ele sau copiii lor, cum se ceartă cu soții sau copiii și despre subiectul ăsta se feresc să vorbească.

Am să te rog să fii rațională și să lași la o parte orice urmă de emoție. Aici nu e rost de așa ceva. Sănătatea copilului tău este unul dintre cele mai importante lucruri asupra cărora trebuie să veghezi. Asta începe din prima zi din viața lui, când îți dai acceptul să fie vaccinat. Brațele tale îi oferă protecție, dar nu pentru toate pericolele lumii. Ar fi simplu așa și, probabil, viața noastră ar fi mult mai frumoasă. Totuși, avem nevoie de ajutor în îndeplinirea scopului suprem al părinților de a-i vedea oameni mari pe cei cărora le dau viață.

Logica și încrederea în medici sunt armele cu care putem învinge

La început de drum avem nevoie de medici și de rezultatul cercetării de zeci de ani. De când există izvoare istorice scrise, au rămas dovezi cu privire la încercarea oamenilor de a găsi un leac împotriva variolei, o boală a copilăriei care făcea milioane de victime în fiecare an. Situația a fost dramatică până prin anii 1960. Gândește-te că în în 1967, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 15 milioane de persoane s-au îmbolnăvit, iar 2 milioane au murit. Vaccinul era disponibil, dar nu era obligatoriu. Când situația s-a schimbat, 10 ani mai târziu, în 1977, variola era eradicată. A fost posibil doar printr-o măsură mai insistentă. Dacă am fi continuat fără vaccinuri, acest lucru nu ar fi fost posibil.

Astăzi, sunt 25 de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, potrivit prof. dr. Doina Azoicăi, preşedinta Societăţii Române de Epidemiologie. Rujeola, gripa, tusea convulsivă, tetanosul, herpes zoster, hepatita B, rubeola, boala meningococică, oreionul, difteria, varicela, Human Papilloma Virus (HPV), boala pneumococică, rotavirusul, poliomielita, tuberculoza, rubeola și Haemophilus tip B sunt printre cele mai frecvente boli de care poți să îți protejezi copilul prin vaccinare. Mai sunt și encefalita de căpușă, encefalita japoneză, hepatita A, hepatita E, febra tifoidă, holera, antraxul și rabia, dar acestea sunt mult mai rare.

Mulți dintre noi n-am fi existat fără vaccinuri

Știu că ai tot citit despre mafia farmaceutică, dar e greu de crezut că exista așa ceva în anul 1350 î.Hr, când prima epidemie de variolă făcea ravagii printre egipteni și hitiți. Chiar și faraonul Ramses V a murit din această cauză. Tusea convulsivă producea epidemie în Europa în 1578, iar medicul francez Ballonius scria despre asta la acea vreme. Difteria ucidea și ea în Evul Mediu. Poliomielita există și ea de sute de ani, dar oamenii nu prea aveau habar ce o cauzează. S-au apucat să o studieze de-abia pe la sfârșitul anilor 1800, iar în 1908 Karl Landsteiner și Erwin Popper, doi medici austrieci, descoperă că vinovat este un virus.

Lista poate continua. Dacă nu existau medici care să cerceteze și să descopere vaccinuri, probabil că vorbeam și astăzi despre milioane de morți.

Când s-au descoperit primele vaccinuri și beneficiile lor, iar statele le-au făcut obligatorii, au apărut și antivacciniștii. Primul lor protest a fost în 1885. Dacă ar fi fost ascultați, probabil că astăzi mulți dintre noi nu am mai fi fost. De fapt, eforturile lor nu sunt degeaba. Boli care erau aproape de eradicare au reapărut pentru că oamenii refuză să își mai vaccineze copiii. Dacă în 2013, în Europa, erau doar 32 cazuri de difterie, în 2015 numărul acestora crescuse la 65.

Fără vaccinuri înseamnă revenirea unor boli aproape eradicate

Cu toate acestea, știu că îți este frică. Nu este ușor să citești despre cazuri de copii la care vaccinurile au dat greș. Nu neg. Se întâmplă și asta, dar înainte să crezi, verifică foarte bine sursa. Mânați de nu-știu-ce dorințe, unii răspândesc știri false, care se rostogolesc în online până se pierde sursa minciunii și devin adevărate. Pe de altă parte, producătorii farma recunosc când greșesc, iar aceste erori sunt extrem de rare. Mai rare decât milioanele de bolnavi care cad victime virusurilor și bacteriilor.

Știu că îndoielile tale vin din iubire, din foarte multă iubire. Dar, dacă-ți iubești copilul, caută surse de informare din lumea medicală, cât mai multe și autorizate, mai ales dacă ți se pare că ceva nu se leagă. Fii rațională și nu te lăsa purtată în niște războaie care nu au legătură cu tine!

Privește-ți copilul în ochi și spune-mi dacă ai curaj să-i joci viitorul la loteria virusurilor și bacteriilor, mai ales când știi că ai un bilet câștigător în buzunar. 

Dacă acest articol în care am povestit cum ar fi fost viața fără vaccinuri ți-a fost de folos, îți mai recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa