Cum îți faci copilul să citească? Care este cea mai simplă metodă

Ramona Dinescu
copil care citeste

Cum îți faci copilul să citească? Simplu: îi arăți că și tu citești. Acesta e primul pas și probabil cel mai important.

S-au făcut studii care arată că cititul în rândul copiilor și adolescenților este în declin. Copiii de azi nu mai citesc la fel de mult ca cei din generația noastră. Este absolut normal deoarece există extrem de multe alte lucruri menite să-i distreze, cu care să-și ocupe timpul liber. Când ai televizor, tabletă, jocuri video, dar mai ales când părinții îți programează o mie alte de activități după școală, cum să mai ai chef de citit? Sincer, nici eu nu aș mai avea energie. Cititul trebuie să fie o plăcere, o metodă de relaxare, acel ceva pe care să ți-l dorești ca pe ceva bun.

Ei bine, fiind o cititoare împătimită, mi-am dorit ca și copiii mei să citească. Am avut aceeași întrebare pe care o au în minte toți părinții: cum îmi fac copilul să citească?

Ei bine, sunt câteva trucuri pe care eu le-am aplicat și sper să vi le descriu cât mai bine pe fiecare în parte.

Trucuri pentru a-ți face copilul să citească:

Citește tu. Dacă copilul crește într-o casă în care se consumă junk food, tot junk food va mânca și el. Dacă el crește într-o casă în care părinții citesc, i se va părea cool să citească și va citi și el, asta la început, iar mai apoi va prinde gustul. Părinții sunt cel mai reprezentativ model al copiilor.

Implică-l în alegerea cărților

Primul lucru pe care l-am făcut, atunci când au fost destul de măricei, 4-5 ani, i-am dus la bibliotecă. Au fost absolut fascinați, iar faptul că am putut împrumuta cărți pentru vârsta lor pe care ulterior le-am citit, a fost și mai grozav. Au învățat astfel să și prețuiască cărțile, au învățat că trebuie să avem grijă de ele, să nu le rupem, să nu le îndoim, „să le respectăm”.

Apoi, o altă idee sunt târgurile de carte unde editurile aduc foarte multe cărți pentru copii. Alocă-i un buget și mergeți împreună, încurajându-l să-și aleagă singur cărțile. Va vedea că sunt scumpe cărțile, unele costă cât niște jucării, un motiv în plus pentru a alege cu atenție și pentru a le prețui.

Colțul și clubul de carte

Pentru că oricum petrecem destul de puțin timp împreună, faptul că m-am oferit să organizăm un club de citit și să amenajăm pentru noi „cititorii” un colț confortabil în casă, cu multe cărți în jurul nostru, a venit ca o mănușă în cel mai bun moment. Cumva îmi e milă că am apelat la astfel de tertipuri, dar ei au ales să petreacă timp cu mami, chiar și citind.

Dar nu m-am oprit aici, am avut grijă să înșir cărți, peste tot prin casă, în special în locurile cele mai frecventate de ei, chiar și la baie și la bucătărie.

I-am lăsat să citească ce le place

Nu le-am impus niciodată anumite cărți, în ideea că unele sunt mai educative, altele nu. Dacă au vrut să citească povești cu Spider Man sau cu monștri, i-am lăsat. Nu prea avem cu monștri, exagerez. Au citit ce au vrut și când au vrut. Iar, ca o recompensă, la final i-am lăsat să vadă filmul și i-am provocat la o discuție pe tema cărții și a filmului.

Ceea ce am făcut a fost ca atunci când le-a plăcut foarte mult o carte și au vrut să o citească la nesfârșit, am încercat să le sugerez subtil să citească și alte cărți pe aceeași temă sau alte cărți ale aceluiași autor.

Cum am început cititul?

Ca să ajungă să citească copiii au nevoie să fie crescuți în spiritul acesta. Astfel că de la câteva luni, în fiecare seara le-am citit câte o poveste, două, trei. Nu a fost zi în care să nu le citesc și tot timpul m-au văzut cumpărând cărți.

Când au mai crescut, i-am lăsat să asculte audiobook-uri, dar și povești de pe vinil. Evident că acestea erau mult mai grozave, dar au apreciat la fel de mult când le citeam.

Iar, într-un final, după ce au învățat să citească, i-am încurajat să exerseze în fiecare zi spunându-le că doar așa vor învăța să citească repede și vor reuși să urmărească subtitrarea filmelor. Cred că acesta a fost cel mai bun argument.

Și încă ceva: le-am spus că dacă citesc seara, se pot culca mai târziu, pot sta să citească până mai târziu, mai ales în zilele de weekend.

Mă veți întreba acum dacă citesc. Citesc, dar simt că tot este loc de mai mult, însă, conform parentingului modern, no pressure.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa