Deschidere de an școlar în pandemie – de la elevii care învăță în capelă la părinții care fac proteste anti-măști

Cristina Călin, redactor
deschidere de an școlar

14 septembrie 2020. A început cel mai ciudat an școlar din lume. Prinși cu mâinile de gardurile școlii, părinții au încercat să le insufle copiilor speranța că se va termina curând și vor putea iar să se joace, să râdă, să se îmbrățișeze. Doar că în sufletul lor alte sentimente se insinuau și, unora, le aduceau lacrimi în ochi.

Probabil că în cele din urmă ne vom adapta noii noastre realități sau oamenii de știință vor găsi un leac și ne vom întoarce la vechea noastră viață atât cât vom putea. Vom povesti la un pahar de vin despre „începutul ăla de an școlar cu măști” și vom da din mână ca să ne alungăm imaginea din cap ca și când am vrea să alungăm o muscă sâcâitoare.

Vom rămâne probabil în minte cu un gust amar nu lăsat de imaginea copiilor cu măști, că nu asta a durut până la urmă atât de tare, ci de filmul de ansamblu al întregului mod în care a fost organizată această deschidere de an școlar în 2020.

Autoritățile au fost luate din nou prin surprindere

Toate evenimentele au fost înghesuite de autorități în doar o săptămână astfel încât era firesc ca lucrurile să nu decurgă așa cum noi, părinții, ne-am fi așteptat, ca să avem un stres în minus. Este de-ajuns că ne îngrijorăm pentru sănătatea copiilor și a noastră și nu mai era necesar să ne mai gândim dacă or să aibă camere de luat vederi pentru orele online, tablete, semnal la internet, plăci de plexiglas în școală.

Sunt elevi în țara asta care nu au avut la ce școală să meargă pentru că autoritățile nu au terminat de renovat clădirea în care făceau ore până acum. Elevii mai multor clase ale liceului din Isaccea, județul Tulcea, vor studia, pentru cel puțin două săptămâni, la capela mortuară a orașului. Folosirea unei aripi a capelei mortuare a primit și binecuvântarea Parohiei Isaccea.

Potrivit primarului, capela mortuară a orașului funcționează într-o „o clădire nou-nouță”, iar partea pentru „învățământ”, care are acces separat, nu ar fi fost folosită niciodată pentru activități religioase. Doar parterul capelei mortuare, unde sunt ținute, pentru priveghi, persoanele decedate, este folosit. Liceul din Isaccea este cuprins într-un amplu proiect de reabilitare cu fonduri europene.

Școală în cripta mortuară, un fel de punere în practică a versurilor bacoviene ”Liceu, cimitir al tinereții mele”

liceu isaccea

Liceul din Isaccea este poate bomboana de pe colivă, dar sunt zeci de alte școli în țară unde copiii nu au unde să învețe. Situații de acest fel se găsesc și în București.

Școala gimnazială Sfântul Andrei, de exemplu, nu își poate primi toți elevii din același motiv. O parte dintre ei vor învăța în containere aduse cu câteva zile înainte de începerea școlii, alții exclusiv online. Și la școala 196 situația este identică și probabil că lista poate fi completată cu unități de învățământ din întreaga țară.

Lipsa unei clădiri în care copiii să învețe este doar o păriticică din puzzelul gri al începutului de an școlar. Tabletele promise de autorități nu au ajuns în școli nici măcar luni, iar echipamentele pentru transmiterea orelor online pentru elevii care învață în sistem hibrid sunt o încă așteptate. În unele localități autoritățile locale s-au implicat și au găsit soluții, în altele organizațiile non-profit au sărit în sprijinul comunității, iar în altele au fost persoane fizice care au dăruit copiilor ce aveau nevoie.

În țară au apărut proteste de tot felul

Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Comunitatea Declic au organizat luni, 14 septembrie, un protest în fața Ministerului Educației și Cercetării pentru a-și arăta nemulțumirile față de lipsa de tablete.

„În prima zi a anului școlar, nu vom fi la școală, în bănci, ci vom fi în fața Ministerului Educației și Cercetării, pentru a-i reprezenta pe colegii noștri pe care autoritățile i-au lăsat în urmă. Acestea ignoră cu bună știință faptul că 900.000 de elevi nu au avut acces la educație online pe durata stării de urgență. Nepăsarea autorităților reprezintă o încălcare sistematica a dreptului la educație al tuturor elevilor, garantat de Constituția României. Solicităm guvernanților urgentarea procesului de achiziție publică pentru dispozitive conectate la internet!”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului National al Elevilor.

Peste toate aceste lipsuri tronează pandemia. A doua zi de școală a început cu o știre despre un părinte din sectorul 3 din București, depistat pozitiv cu COVID, care și-a adus copilul la școală. Ne-am întrebat cu toți: oare câți mai sunt ca el?

Cazuri de COVID în rândul elevilor și cadrelor didactice în toată țara

Alții au avut noroc și au fost depistați la timp astfel încât a fost oprită transmiterea comunitară. În București sunt 29 de școli și grădinițe care au început în scenariul roșu, în mare parte din cauza depistării de bolnavi de COVID în rândul angajaților școlii, atât cadre didactice, cât și personal auxiliar. La Alba Iulia au fost confirmați 4 elevi și 25 se află în carantină la Colegiul Militar ”Mihai Viteazu”, la Seminarul Teologic Ortodox sunt 3 profesori bolnavi, în Botoșani sunt trei profesori și șapte elevi infectați cu noul coronavirus, potrivit DSP din județ. De fapt, în aproape toate județele au există câte un caz cel puțin de COVID printre elevi, cadre didactice sau personal auxiliar școlar.

protest alba iulia

Cu toate acestea, sunt părinți care fac proteste împotriva măsurilor luate de autorități pentru evitarea răspândirii coronavirusului. La Aba Iulia, pe 14 septembrie, un grup de părinți a organizat un miting împotriva purtării măstilor. ”Am organizat un manifest, manifestul părinților împotriva <școlilor de corecție>. Mulți părinți astăzi prezenți au avut aceeași părere referitor la purtarea măștilor în școli, este foarte traumatizant pentru copii.”, a declarat pentru alba24.ro un părinte participant la protest.

Câteva zeci de persoane au participat la protest în Cluj Napoca împotriva purtării măștilor de protecție în școli de către elevi. Protestul a avut loc în fața Monumentului Memorandiștilor din Cluj-Napoca, în cursul zilei de luni, 14 septembrie, scrie Cluj24. Zeci de părinți s-au adunat și în Piața Victoriei din Timișoara, luni seară, pentru a susține un manifest legat de obligativitatea purtării măștii de protecție la școală. Ei au strâns semnături pentru o petiție pe care vor să o înainteze ministrului Educației, scrie Expres de Banat.ro. Un alt protesc împotriva măștilor în școală este programat sâmbătă la Mangalia.

Există și elevi fericiți la această deschidere de an școlar

ciugund

Totuși, situația nu este atât de gri. Sunt școli unde directorii au făcut tot posibilul ca elevii, părinții și profesorii să nu simtă pe umeri presiunea pandemiei.

Școala din satul Ciugud din județul Alba este dovada că se poate, că avem nevoie doar de voință. Unitatea a fost dotată cu un sistem inteligent de acces în clădire care permite recunoașterea facială a elevilor și profesorilor. Sistemul ia temperatura celor care intră în școală și-i semnalează pe cei care nu poartă mască de protecție. În plus, un alt software va detecta nivelul de dioxid de carbon și va anunţa când trebuie aerisită clasa, scrie Digi24.

Un alt exemplu este școala din comuna Curcani din Călărași. „Primăria Curcani şi Şcoala gimnazială nr 1 Curcani au achiziţionat 200 de tablete şi 15.600 de măşti. Şcoala administrează o platformă educaţională Google Classroom pentru eventuala trecere la un scenariu hibrid sau online. Fiecare clasă este conectată la internet, dotată cu miniPC şi televizor, pregătite pentru transmiterea lecţiilor către elevii care nu sunt fizic în clasă. Depinde de responsabilitatea noastră şi a părinţilor pentru prelungirea cât mai mult a scenariului verde, faţă în faţă adoptat de majoritatea părinţilor!”, a anunţat directorul școlii, Viforel Dumitrescu, pe pagina sa de socializare.

A început școala. Elevii, părinții, profesorii par să se fi unit în sfârșit în lupta cu un dușman invizibil, dar puternic. Să sperăm că până la final, fiecare va încerca să dea ce este mai bun.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa