La protest sau la ședința cu părinții? Cât plătim învățământul gratuit

TOTUL DESPRE MAME
sedința cu părinții

„Vii la protest?” ”Nu pot. Mă duc la ședința cu părinții”.

”Ceva grav?” ”Nu, nimic grav încă, este doar pentru dat bani”.

Când școala publică înseamnă singura variantă posibilă, cam asta au făcut toți părinții la început de an școlar. De ar fi fost doar banii dați la ședință, ar fi fost bine, însă nu este nici pe departe așa.

Primele doua săptămâni în școlile publice au însemnat și primele ședințe cu părinții. Cu profesori vechi sau noi, refrenul a fost aproximativ același: școala nu ne oferă tot ce avem nevoie, să contribuie părinții…

Pentru fiica mea,care a trecut în clasa a VII-a, între o școală de cartier cu uniforma opțională și liber la fumat pentru elevi pe la colțuri, și una – tot publică – în care elevilor li se cere decență  în ceea ce privește hainele, iar fumatul este strict interzis, încercăm în acest an cea de-a doua variantă.  Ambele sunt școli publice, diferă doar cartierul în care sunt plasate și anturajele de copii, care ajung să fie mai importante ca notele.

De la auxiliare la zugrăvit clasa si cumpărat perdele

Cum era de așteptat, primul punct pe ordinea de zi în ședința cu părinții se leagă de cărțile de care au nevoie în plus la materii considerate ”importante” precum Matematică, Română, Engleză. Per total, în jur de 200 de lei.

Clasa o împart cu elevi de clasa I, așa că am scăpat de zugrăvirea clasei sau de cumpărat perdele la geamuri. S-au ocupat înainte de a începe școala ceilalți părinți. „Să mai dea și cei mici, că noi am dat destul”, este comentariul unor mămici, când Doamna explică cui datorăm modul decent în care arată clasa.

Nu scăpăm însă de cumpărat hârtie igienică, markere sau soluții de șters tablele, hârtie pentru fișele de lucru de la ore sau bureți speciali pentru tabla metalică. Momentan, doar 100 de lei.

Toate se înmulțesc cu doi, pentru că și copilul mai mic, care a trecut în clasa a III-a, are nevoie de auxiliare pe lângă manualele primite de la școală și un fond al clasei plătit așa, de prima ședință. Banii pentru Crăciun și ziua de naștere a Doamnei se vor strange mai târziu.

Peste toate se adaugă ghiozdanele, penarele, hainuțele, caietele și instrumentele de scris sau desenat pentru doi copii.

Să zicem să ne-am învățat ca fiecare septembrie să fie la fel, cu multe lucruri mai scumpe și mai ieftine necesare pentru școală de bifat pe lista de cumpărături, la care multe luni după începerea școlii avem de adăugat alte mărunțișuri.

„De ce se fac meditațiile acasă la o doamnă și nu la școală?”

De anul asta mai avem de dus o sarcină în plus. Meditațiile pentru pregătirea examenului de Evaluare Națională de clasa a VIII-a. Facem la matematică și la română, dar și la engleză pentru o evenutală clasă de engleză intensiv, unde este suficient PET-ul pe care o să-l susțină la British Council, examen pe care îl pregătim în particular, cu o profesoară „cu rezultate”.

Alte câteva sute de lei pe săptămână. Și, pentru că nu poți lăsa copilul mai mic de izbeliște, trebuie să îi achiți și lui nota de plată pentru o ședință de meditație la engleză pe săptămână și să dezbați cu el de ce nu poate face de mai multe ori și de ce se face acasă la o doamnă și nu la școală, într-o sală de clasă, cum crede el că ar fi normal.

Sper ca următorul protest la care sunt invitată să nu mai coincidă cu ședința cu părinții. Și să ajungem să dezbatem și să protestăm pentru modul haotic în care educăm copiii, căutând soluții în discuțiile cu prietenii și găsindu-le cam tot pe acolo, fără ca măsuri reale de transformare a sistemului de educație să fie luate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa