Disputele între mame pe internet, fenomenul care nu ne face cinste

Veronica Guzun, redactor
doua mame care boxeaza

Când spunem ”mamă” ne gândim la ființa cea mai blândă și cu cea mai multă răbdare de pe planetă, dacă însă spunem ”mamele pe internet” semnificația se schimbă radical și înseamnă adesea un grup agresiv care susține vehement o idee. Disputele între mame par niște lupte sângeroase, iar armele sunt cele mai pline de venin cuvinte. Altfel spus ”gura lumii rea” s-a mutat de ceva vreme pe grupurile de mame.

Niciodată până a deveni mamă nu am asistat la discuții mai aprinse precum cele generate de creșterea copiilor. Alegeți ce vreți: de la naștere, alăptare, vaccinare, care, de departe, suscită cele mai inflamate dialoguri, la aparent inofensivele teme precum copii în colectivitate, ieșiri în parc, încălțăminte de copii, toate le fac pe ”mamele pe internet” să scoată flăcări.
Fără să-și dea seama, orice ar susține, toate aceste mame au ceva în comun, vehementa. Atât de tare cred într-o idee încât, al treilea grup, cel neutru, sau împăciuitor, sau pur și simplu cel căutător de o părere, atunci când se pronunță, începe prin a-și cere scuze sau a se justifica (pentru că a născut/sau nu natural, a alăptat/sau nu, a înțărcat mai devreme/sau a alăptat mai mult decât consideră grupul de mame, și-a dus copilul cu muci și tuse la grădiniță/sau l-a ținut acasă, l-a tratat cu antibiotice/sau cu homeopate, sau… sau… sau…).
”Mamele pe internet” lasă haina blândă lângă bebelușul care doarme pașnic alături și își pun pelerina ”Știu EU cel mai bine și pentru tine”, ”Eu așa am făcut și a fost bine, nu are cum să nu fie bine și în cazul tău”, ”Dacă nu gândești ca mine nu ești o mamă bună” pe care și-o flutură pe grupurile din rețelele sociale.

”Mamele pe internet” au mai multe în comun decât ar crede

Dacă o mamă dintr-o tabără s-ar întâlni pe viu cu alta, s-ar vedea la ochi, și-ar vedea copiii, și-ar spune of-urile comune, ar alege apoi cu mai mare delicatețe cuvintele, chiar dacă nu și-ar schimba părerea. Vorbe precum ”analfabete”, ”încuiate”, ”manipulate” (am ales cuvintele de o duritate medie, căci tastele suportă apelative mult mai grele) ar lipsi din dialog, pentru că, e semn de proastă educație să boscorodești o persoană în public. Când însă vine vorba de spațiul virtual, deși tot ”public” este, nu-l mai simțim ca atare, cuvintele dure ies mult prea lesne și dacă exprimările sunt susținute prin aprecieri de la alte mame sau, și mai încurajator, comentarii, întregul dialog se mută pe note înalte.

Făceam apel cândva să fim mame și cu mamele din jur, să aducem empatie în comunicare, să ascultăm mai mult și să judecăm mai puțin. Și revin la aceasta rugăminte! Avem mult mai multe lucruri care ne leagă decât care ne despart. Nopțile albe, grija pentru copil, dorința să-i fie bine – toate ne mână să luăm decizii. Și, Doamne, cât de complicate pot fi acestea. Multe dintre aceste hotărâri își arată efectele foarte târziu, pe unele nici nu le putem corela cu vreun efect, putem doar vedea, în zile, luni, iar uneori și ani dacă am făcut bine sau nu, în ansamblu. Responsabilitatea de părinte este cel mai greu munte pe care îl ducem pe umeri, de ce să punem peste el și o găleată de venin? Nu e mai bună o încurajare? O vorbă bună? Un ”știu cât îți e de greu” spus la momentul oportun?

Fac apel la toate ”mamele pe internet”! Înainte de a scrie ceva, gândiți-vă dacă ați putea arăta și copilului vostru, sau ați simți nevoia să vă explicați reacția, să vă justificați, să vă scuzați? Dacă tentația e să vă găsiți argumente, poate e cazul să respirați puțin înainte de a așeza degetele pe taste și să îmblânziți tonul. Nu vom fi niciodată toate de acord între noi, mamele, dar sigur putem fi mai mame, chiar și pe internet.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa