”Nu te mai holba așa, dragul mamei!”

Ramona Dinescu
holba

”Nu te mai holba așa” este fraza pe care o aud adesea printre părinții care își apostrofează copiii și pe care am auzit-o și eu la rândul meu în copilărie. Copiii se holbează pentru că sunt interesați de ce se petrece în jurul lor, fără să-și dea seama că ar putea deranja gestul lor.

De curând, am fost la o terasă cu copiii și la masa alăturată era o familie cu o bebelușă de aproape un an care stătea foarte cuminte într-un scăunel de masă sorbind din priviri tot ce se petrecea în jurul meu. Masa noastră fiind apropiată de a lor, se auzea tot ce vorbeam fiecare, iar fetița era extrem de atentă la băieții mei, care erau mai dezlănțuiți parcă decât oricând. Glumeau, vorbeau tare și scoteau tot felul de zgomote care atrăgeau atenția, așa că micuța nu putea face altceva decât să se uite atentă la ei. La un moment dat, l-am auzit pe tatăl ei spunându-i ”Nu te mai holba așa, întoarce-te la masa noastră!”. Mi-am amintit de replicile mamei din copilăria mea, care mereu mă îndemna să stau cu ochii în farfurie și să nu mă mai holbez la alte mese. Mi s-a părut puțin deplasată replica tăticului respectiv, dar, recunosc că m-a făcut să mă gândesc că poate ar trebui să-i atenționez și eu pe copiii mei să nu mai fie atât de expansivi și nici ei să nu se mai holbeze la alte mese. Însă, am alungat repede acest gând. Dacă se holbează, ce? Doar nu trag pe nimeni de mânecă.

A se holba, copil fiind, nu înseamnă că este ne educat

Copiii sunt cele mai lipsite de tact persoane din lume, mai ales dacă sunt foarte mici. Ei nu înțeleg că a te holba este nepoliticos și tot ce putem face noi este să încercăm să le explicăm lucrurile. Iată ce poți face în loc să-i spui: Nu te mai holba, dragul meu!

Copiii nu intenționează să fie nepoliticoși sau să se holbeze, mai ales la cineva care este diferit față de ei. În cele mai multe cazuri, sunt doar curioși și nu știu cum să gestioneze această curiozitate.

De aceea, este bine să vorbim cu copiii încă de la vârste foarte mici și să le spunem că oamenii sunt diferiți: pot fi mai scunzi, mai înalți, mai slabi sau mai grăsuți, pot avea pielea albă sau neagră. Unii pot fi bolnavi, pot avea unele defecte fizice și astfel pot avea nevoie de ajutor. Indiferent care sunt diferențele dintre oameni, toți trebuie tratați cu respect.

Odată, copilul meu cel mare a văzut un bărbat în scaun cu rotile și efectiv s-a oprit din mers și a început să se holbeze. Am încercat să-l fac să ne vedem de drum și după câțiva pași m-am oprit, ne-am așezat pe o bancă și am început să-i explic că unii oameni se pot naște neputând să-și folosească picioarele sau pot suferi anumite accidente, însă, din fericire, tehnologia ne ajută pe toți ca să ne putem deplasa. După ce mi-a pus o sută de întrebări legate de acest subiect, m-a întrebat dacă și eu voi avea nevoie de un scaun cu rotile, dar asta a fost deja altă discuție.

I-am explicat că aceste diferențe dintre noi nu ne fac să nu mai fim oameni pe nici unii dintre noi și că empatia este cel mai bun sentiment pe care îl putem avea față de cei care suferă de unele dizabilități. ”Norocul” sau ghinionul meu, mai degrabă, este că bunica copiilor mei este imobilizată și de foarte mici le-am explicat că din cauza unei boli nemiloase a ajuns așa și că dacă se vor holba la ea foarte mult, s-ar putea să o facă să se simtă inconfortabil.

Prin aceeași situație ar putea trece toți cei la care ne uităm fix, căci toți avem sentimente care pot fi ușor rănite. Cât privește holbatul la alte mese la restaurant, pentru mine personal este un subiect plin de amintiri neplăcute, așa că am de gând să-i las să facă asta, atâta vreme cât nu deranjează semnificativ pe nimeni. Pentru că dacă se holbează, nu înseamnă că sunt ne educați, ci doar curioși, lucru absolut normal la vârsta lor.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa