Vocea ta. Nu trebuie să crești un superbebe!

Un superbebe este acel copil care de mic știe să facă de toate, merge la toate cursurile posibile și la 3 ani ar putea chiar să recite Luceafărul. Din punctul meu de vedere, un superbebe ar trebui să fie acel copil care se joacă toată ziua, care râde și care se bucură din plin de afecțiunea și grija părinților săi.

Cum orice cioară își vede puiul său cel mai frumos, la fel și eu, am impresia că ai mei copii sunt cei mai frumoși și mai deștepți. Și, ca să mă asigur că așa e, am fost tentată să-i înscriu la tot felul de activități extrașcolare pentru a căpăta cât mai multe abilități. Din fericire, soțul meu și-a impus punctul de vedere și mi-a explicat foarte ferm că sunt foarte mici și vor avea toată viața la dispoziție să învețe și să capete cât mai multe achiziții. Până atunci, va trebui să-i iubim, să ne jucăm cu ei și să-i lăsăm să se bucure de acești ani minunați ai copilăriei.

Țineți-vă copiii aproape!

Într-adevăr, am deschis ochii și am început să văd alți copii, copiii prietenilor, crescuți pe modelul pe care și eu l-aș fi ales. Nu părea neapărat niște copii nefericiți, dar în mod sigur erau niște copii obosiți, depășiți de situație, cărora le lipsea independența.

Cum poți crește un copil independent

Un superbebe are caracter și personalitate, nu foarte multe achiziții

Între timp, m-am convins că este extrem de important ca un copil să învețe să-și formeze personalitatea, să aibă încredere în el, să se stimeze și mai puțin să știe cinci limbi străine și să cânte la 3 instrumente muzicale. Consider în continuare că orice copil ar trebui să practice un sport, nu neapărat să meargă la un club, ci măcar să alerge zilnic în aer liber.  Apoi, din experiența mea de mamă, consider că fiecare copil trebuie lăsat să aleagă ce îi place. Nu încerca să-ți dai fetița la balet dacă ei nu-i place asta, așa cum nu încerca să-ți duci copiii la cursuri de limba chineză pentru că este cool să cunoști o limbă străină rară în zilele noastre, dacă lui nu-i place. Este adevărat că uneori nici copiii nu știu din prima ce le place și ce nu. Se pot entuziasma la început, iar apoi pot spune că nu le mai place. Aici intervine rolul nostru de părinți cu discernământ care putem face diferența dintre toanele copilului și ceea ce ar putea să le provoace traume.superbebe

Am cunoscut părinți care cheltuie adevărate averi pe cursurile extrașcolare ale copiilor, iar întrebarea mea firească, în termeni economici și pragmatici a fost: care dintre aceste cursuri a fost cea mai bună investiție. Răspunsul a fost unul bâlbâit și fără fundament. Pentru că, într-adevăr, la vârste fragede, nu putem judeca în termeni de investiții. Copiii pot face pasiuni pentru anumite obiecte, activități sau persoane, își pot cultiva acele pasiuni și, pe viitor, pot ajunge să trăiască din ele. Din păcate, aceste cazuri sunt extrem de rare. Așa că, haideți să-i lăsăm să fie liberi, să poată alege singuri ceea ce își doresc și să nu-i obosim zadarnic cu programe încărcate, căci nu sunt nici pe departe 1superbebe. Sunt niște copii care au nevoie să-și trăiască copilăria în cel mai frumos mod. Și cea mai bună achiziție ar trebui să fie aceea când la sfârșitul zilei încă zâmbesc sau chiar râd cu gura până la urechi, amintindu-și de cât de distractivă a fost ziua în compania celor dragi lui.

Lipsa de afecțiune în copilărie formează adulți nefericiți. Unde greșesc părinții?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()