Reguli pentru părinți. Nu-l ține în globul de cristal, ajută-l să fie dezinvolt și sigur pe el!

Carmen Preotesoiu, redactor
reguli pentru părinți
Citește aceste reguli pentru părinți dacă simți că lucrurile scapă de sub control și nu-ți poți înțelege copilul.

Reguli pentru părinți, bune de citit când copilul are perioade în care plânge, țipă, urlă! Câteodată pare că este de nerecunoscut! Nu-ți pierde răbdarea! Fii alături de el și o să treacă și momentele astea! Înlocuiește cearta cu vorbele blânde, pune în locul furiei înțelegere și atenție și va fi bine.

Citește-i povești, vorbește-i despre tot ce ne înconjoară, explică-i pas cu pas lumea în care trăim. Lasă-i însă și libertatea de a descoperi el singur aspecte care-l vor face să fie și mai curios, și mai dornic să exploreze. Nu-l ține într-un glob de cristal! Nu-l feri de oameni, de întâmplări.

Reguli pentru părinți. Lasă-l să se exprime cum poate

Plimbă-l prin locuri diverse, lasă-l să vorbească, nu-l întrerupe atunci când își spune părerea, chiar dacă o face greoi, stângaci și fără prea multă îndemânare. Va învăța în felul ăsta să fie stăpân și sigur pe el, să fie dezinvolt și centrat mai mult pe găsirea de soluții, decât să se piardă în deznădejde și în timiditate distructivă.

Nu-i oferi totul de teama frustrărilor pe care ar putea să le adune! Un copil trebuie să știe că lucrurile se obțin și prin propriul efort. Bucuria reușitei personale va fi imensă, dacă va ajunge să înțeleagă și să aprecieze cât de importantă este munca pe care el o depune.

Reguli pentru părinți. Învață-l să fie bun!

Nu sta mereu cu gura pe el! Iartă-i micile greșeli. Asuprindu-l cu reproșuri, nu vei face decât să-l transformi într-un om fricos, temător, prea speriat ca să mai poată să iasă din cochilia în care o să intre, de teama să nu supere, să nu deranjeze sau să nu greșească.
Învață-l să fie respectuos și bun. Sunt calități care chiar daca nu sunt întotdeauna cele mai ridicate în slavă de societate, pentru sufletul lui, în viitor, vor conta enorm.

Nu-i rezolva tu întotdeauna conflictele în care intră. Lasă-l, măcar la câteva dintre ele, să și le rezolve singur. Va căpăta încredere în el și chiar de nu va reuși să le dovedească la început, însăși încercarea va constitui un start bun către autonomie, către independență.
Nu-l copleși cu daruri, cu recompense la fiecare clipire de ochi de-a sa. Oferă-i mici atenții când simți că e necesar și când acele lucruri l-ar face să înțeleagă că orice munca are și răsplată la un moment dat. Altfel, nu va ști niciodată să aprecieze la adevărata valoare frumusețea gestului de a dărui sau de a primi.

Nu-l modela după chipul și asemănarea ta!

Încurajează-l de fiecare data când îi este greu, nu-l ocărî, nu-l certa, nu-l pune la zid pentru fiece eșec al său. Cu grijă, sprijin și îngăduință, copilul va învăța mai abitir decât ai crede să ducă la bun sfârșit sarcini diverse.

Bucură-te alături de el pentru fiece mică realizare! Vorbele bune, zâmbetele, îmbrățișările tale îl vor face să-și dorească să existe multe momente ce acest fel. Nu încerca să-l schimbi, să-i modelezi personalitatea după chipul și asemănarea ta! Amintește-ți că e unic! Respectă-i deciziile, dorințele, alegerile! În felul acesta îi arăți că ai încredere în el!

Oricum ar fi, învață să-ți prețuiești copilul! Să-i arăți că-l iubești cu tot sufletul, că ești alături de el, că împreună sunteți o echipă minunată, cu o nevoie extraordinară unul de celălalt!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa