Un stil de viață sănătos cu două slujbe și doi copii? Iată cum reușesc eu!

Ramona Dinescu
mama copii fructe legume

Un stil de viață sănătos este ceea ce propovăduiesc toți specialiștii atunci când vine vorba de diete, de nutriție și de sport, în general de sănătate. O mamă extrem de ocupată și surescitată poate avea un stil de viață sănătos?

Anul acesta mi-am propus să slăbesc cinci kilograme, însă când soțul meu mă surprinde cu o bucată de ciocolată în mână și îmi atrage atenția că mi-am stabilit un target, îi răspund că mai e până în decembrie când ar trebui să-mi arate cântarul cele cinci kilograme în minus. Este o glumă pe care tot o spun căci toată lumea râde la ea, însă, recunosc că o bucățică de ciocolată este excepția care confirmă regula unui stil de viață sănătos.

Recunosc că din totdeauna am fost preocupată să mănânc sănătos și orice ocazie de a face mișcare în aer liber îmi dă un sentiment de mulțumire și o stare de bine. Însă, în același timp, duc un stil de viață extrem de agitat și mi-ar fi de folos ca ziua să aibă măcar 40 de ore.

Un program nesănătos poate cuprinde un stil de viață sănătos?

Ziua mea începe la ora 6 dimineața când sună ceasul și când trebuie să mă și ridic imediat din pat, fără nici măcar 2 minute de leneveală, căci altfel întreg programul se dă peste cap. În fiecare dimineață trebuie să pregătesc micul dejun pentru întreaga familie, pachețelul de școală al copiilor, să-i trezesc pe cei mici, să-i ajut să se îmbrace și să se spele și la ora 7:15 să ieșim pe ușă pentru ajunge la timp la școală. Însă, oricât de încărcată ar fi dimineața, niciodată nu plec de acasă fără să iau micul dejun. Dacă în vreo dimineață am mai multe de făcut decât de obicei și nu mai am timp să mănânc, soțul meu îmi bagă în geantă un sandviș pe care îl mănânc pe drum, în mașină. La 8.30 începe programul meu de muncă și se mai termină la ora 19.00 de cele mai multe ori, căci în tot acest timp lucrez la cele două job-uri ale mele. Însă, niciodată nu sar peste masa de prânz care, aproape în fiecare zi, conține mâncare gătită. Între mese mai mănânc câte un fruct și abia pe la 5 după amiaza mai iau o gustare care trebuie să-mi țină de foame până a doua zi. Ceea ce îmi lipsește grozav de tare, mai ales iarna, este activitatea fizică. Îmi petrec ziua pe drumuri în mașină și la birou, în fața unui computer. Doar în weekend mai fac puțină mișcare, ori în parc cu copiii, ori alergând 30 de minute dimineața, însă nu este nici pe departe ceea ce ar trebui să fie.

În timpul săptămânii, ajung acasă în jur de 19.30, iar timpul ce-mi rămâne până la culcare este extrem de puțin și încerc să-l împart între copii, gătit pentru a doua zi și alte câteva activități casnice și organizatorice. De obicei, mă așez în pat înainte de ora 23.00 însă, recunosc, nu pot adormi imediat, mă mai uit la un film sau la un serial căci altfel aș simți că trece ziua și viața pe lângă mine, iar eu nu am timp să fac nimic din ceea ce-mi place.

Și tocmai de aceea, nu pot lăsa să treacă ziua fără să mănânc ceva dulce, câtuși de mic, eu fiind înnebunită după zahăr, lucru care se cam vede. Știu că nu este sănătos, însă nici nu pot renunța definitiv la el. L-am scos din cafea și am încercat să fiu extrem de atentă la etichetele produselor astfel încât acestea să nu conțină zahăr, dar simt că nu pot trăi fără o bucățică cât de mică de ciocolată.

Sunt atentă la ce am în frigider

Mă străduiesc să am mereu frigiderul plin cu legume proaspete, fructe și lactate și aproape niciodată mezeluri. Fac eforturi mari să gătesc în fiecare zi căci sunt de părere că mâncarea gătită este mult mai sănătoasă, dar și mai economică. Nu cumpăr niciodată sucuri, băuturi carbogazoase, la fel cum nu există în frigiderul nostru nici unul din produsele pe care bunica mea nu l-ar fi recunoscut în magazin acum 100 de ani, precum cremă de brânză, iaurt cu fructe sau semipreparate sau mâncăruri congelate ce se fac în 20 de minute la cuptor.

Nu știu dacă bunica mea ar fi recunoscut semințele de chia, quinoa, avocado sau untul de arahide, însă toți specialiștii spun că sunt sănătoase și le recomandă în cantități limitate, precum și fulgii de ovăz, nelipsiți de la micul dejun.

Și pentru că tot îmi plac atât de mult dulciurile, iar copiii mei mă moștenesc, cel puțin de două ori pe săptămână fac prăjituri în casă, mai ales că pachețelul de școală nu trebuie să conțină produse din comerț.

Și pentru a încerca să urmez un stil de viață sănătos mi-am propus ca imediat ce dă firul ierbii iar ziua începe să se mărească, măcar de 3 ori pe săptămână să merg în parc cu copiii după serviciu.

Tu cum reușești să duci un stil de viață sănătos?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa