Vocea ta: Alternativă la NU

Cristina Oțel

Putem spune NU și în alt fel? Există alternativă!

De fiecare dată când merg cu soţul meu la conferinţe de parenting suntem ca nişte bureţi şi încercăm să ne luăm cât mai multe notiţe ca să ne asigurăm că prindem cele mai importante idei. Şi, ori de câte ori se poate, mergem în doi, ca să putem apoi să ne sprijinim reciproc în aplicarea noilor metode învăţate, corectarea unor comportamente sau înlocuirea unor obiceiuri.

Zilele trecute eram în parc cu Alex şi undeva în apropierea noastră auzeam „Nu fă asta…”, „Nu te urca…”, „Nu alerga…” Probabil că nu vă surprinde dacă vă spun că cel mic făcea fix pe dos, nu?

Mintea umană procesează informaţia în imagini

Mi-am amintit atunci de una din cele mai interesante lecţii primite la conferinţa Uraniei Cremene: „Parenting prin ochii copilului”.

Deşi ştiam că mintea umană procesează informaţia în imagini, nu m-am gândit niciodată că un cuvânt atât de simplu ca “NU” nu poate fi reprezentat printr-o imagine. Drept urmare când un copil aude “Nu fugi!”, creierul lui procesează doar a doua parte a mesajului şi ca atare, va fugi.

În cazul copiilor mai mici, care au un vocabular foarte limitat, mesajul va fi decodificat doar după acele câteva cuvinte cheie pe care le recunoaşte. Dacă unui copil de 2 ani îi spunem „Vreau să nu pui mâna pe tortul ăsta.” e foarte probabil ca el să audă doar „Vreau…pui…mâna…tort…” ceea ce va şi face.

Ne complicăm singuri vieţile

A le cere copiilor să nu mai deseneze pe pereţi nu transmite un mesaj la fel de clar ca în situaţia în care le-am da o foaie şi le-am spune să deseneze pe ea.

Ne complicăm singuri vieţile insistând parcă să le spunem ce nu vrem să facă (“Nu fugi!” sau “Nu ţipa!”) când am putea să le spunem de la bun început ce ne-am dori să facă cei mici (“Mergi încet!” sau “Vorbeşte încet!”).

Şi tocmai pentru că a le spune copiilor ce să nu facă a ajuns un fel de automatism, va fi probabil nevoie de o investiţie de răbdare (cu noi înşine) şi conştientizare ca să putem înlocui obiceiul ăsta cu ceva mult mai sănătos.

Nu e simplu, dar dacă exersăm şi le spunem ce să facă, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa