Vocea ta. Am doi copii hiperactivi și am găsit câteva metode pentru a-i liniști

Ramona Dinescu
parinti joaca copii baschet

Copiii hiperactivi, în accepțiunea mea, nu ce scrie la carte, sunt cei doi copii ai mei care par să mănânce baterii pe pâine. De dimineața până seara, par să nu se mai oprească dintr-o alergătură continuă de simt că nu pot să-mi aud nici gândurile.

O zi obișnuită în familia mea începe la ora 6.30 când din dormitorul copiilor se ițesc două capete blonde și în secunda următoare se aud niște tălpi goale care aleargă pe parchet. De cele mai multe ori se aude și câte o bufnitură, ceva cazând sau ceva ce zboară prin aer în ideea de a lovi pe unul dintre copii. Și tot cam așa se încheie. Pe parcursul zilei, cred că le spun de 1897 milioane de ori să se potolească, să facă ceva să se liniștească, să se oprească.

Orice, doar să nu mai alerge non stop în casă, să nu mai sară pe canapea sau în pat, să nu se mai împingă, să nu se mai lovească și să nu mai arunce unul după celălalt cu obiecte. Degeaba! Uneori se opresc preț de câteva secunde, alteori nu. Uneori, cel mic îmi spune că „doar ne jucăm”, chiar dacă după câteva minute vine plângând la mine să-mi spună că a fost lovit/s-a lovit/sau Dumnezeu mai știe ce.

Oare sunt hiperactivi?, mi-am pus întrebarea. Medicul spune că sunt absolut normali. Au o energie debordantă ce necesită consumată sau, așa cum spunea o femeie necunosuctă în piață: „Sunt băieți, așa fac băieții. Săraca de tine, mamă!”.

Există totuși și metode care îi pot face să se calmeze puțin. Căci dacă ei sunt băieți și așa fac băieții, eu sunt puțin mai înțeleaptă și mai șireată și știu cum să-i aduc acolo unde vreau eu. Iată câteva trucuri testate:

Copiii hiperactivi învață să meargă ca animalele

Într-o zi în care nu-i linișteam cu nimic, le-am spus că e ora de mers ca șarpele prin casă. Așa vor lua o pauză și se vor mai liniști puțin. Li s-a părut atât de amuzant să se târască pe parchet, așa că au uitat pentru câteva minute bune de alergat, de sărit, de smucit, de împins, de aruncat cu obiecte. În altă zi, au mers ca urșii, altădată ca niște crabi. A funcționat de fiecare dată. Dar, recunosc, nu folosesc acest truc de fiecare dată, căci și mie îmi e teamă că vor deveni imuni.

Copiii hiperactivi au nevoie de o gumă de mestecat

Nu săriți pe mine. Știu, nici eu nu le dau gumă de mestecat în fiecare zi și nu le-am dat foarte mulți ani. De fapt, aș putea să număr pe degete situațiile în care le-am dat gumă. Am folosit acest truc doar în cele mai de criză și în cele mai disperate ocazii.

Credeți că doi copii agitați care nu se pot opri din ceea ce fac, adică exact ce am descris mai sus, vor mai putea alerga, sări, etc dacă le pui în față o gumă de mestecat? Vor fi atât de plăcut surprinși că primesc așa ceva și vor fi extrem de ocupați să o mestece. În plus, mestecatul gumei le solicită mai multe simțuri și pentru o perioadă îi va deconcentra de la activitățile precedente.

Timpul de sarmale pentru copiii hiperactivi

Sună bine, nu? Nu le dau sarmale, nici vorbă, dar îi fac pe ei sarmale. Când sunt foarte agitați, pun pe jos o pătură și îi iau pe rând și îi înfășor ca pe sarmale (capul rămâne afară, evident). Și în timpul acesta îi masez și îi gâdil la subsuori, în tălpi, la încheieturi. Râd cu atâta plăcere, încât nivelul energiei lor scade și, de fiecare dată, după acest joc sunt mult mai potoliți.

Jocul cu mâinile

Trucurile de mai sus nu sunt de folosit în orice situație. Copiii sunt hiperactivi și la magazin și la restaurant și în parcare, înainte de a se urca în mașină. Pe unde nici nu te gândești îi apucă alergătura. Așa că poți inventa tot felul de jocuri cu palmele. La restaurant îi poți pune să se ridice de pe scaun, ajutându-se doar de palme, la coadă la supermarket îi poți pune să-și strângă mâna, dar doar cu dosul palmelor. În parcare, îi poți pune să facă exerciții de împins mașina până reușești tu să-i urci pe rând, fiecare în scaunul lui. Și tot așa.

Metode sunt destule, este nevoie doar de ceva imaginație.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa