Vocea ta: Copiii şi muzica

Copiii și muzica într-o călătorie magică

Mulți părinți se întreabă care este momentul cel mai potrivit pentru a începe educația muzicală a copiilor lor. Ei bine, aceasta este bine să aibă loc încă de la nașterea micuților, primii ani de viață fiind esențiali pentru dezvoltarea muzicală a celor mici.

Ați observat probabil că copiii crescuți în familii bilingve învață cu ușurință o limbă străină sau că cei ai căror părinți folosesc un limbaj complex, elevat dobândesc mai repede un vocabular variat și învață să se exprime clar și frumos. Același lucru este valabil și în cazul educației muzicale. Părinții sunt de multe ori surprinși (plăcut, desigur) de acuratețea cu care copiii de doi-trei anișori reproduc cântecele preferate. Această distracție este doar unul dintre câștigurile pe care le au cei care au fost expuși încă de timpuriu la o cantitate mare de muzică, iar prin aceasta mă refer nu numai la numărul de cântece ascultate, melodii transpuse în minute sau ore, ci și la varietatea de genuri, stiluri, ritmuri și instrumente folosite.

Orice copil se naște cu talent

Un mediu bogat din punct de vedere muzical înseamnă pe lângă entuziasm, joacă și distracție, un mod natural de învățare prin care copiii își pot însuși competențele muzicale de bază. Astfel, în jurul vârstei de cinci-șase ani unii dintre ei vor reuși să cânte în ton și în ritm. Este momentul potrivit pentru trecerea de la instrumentele de jucărie la exersarea și studiul instrumentelor muzicale adevărate.

În funcție de temperament și de experiențele anterioare copiii vor prefera unul sau mai multe instrumente în detrimentul altora. În oricare fel alege cel mic să-și exprime muzical lumea interioară, este bine ca părinții să-l susțină și să-l încurajeze. Orice copil se naște cu talent, sensibilitate și creativitate; este rolul nostru, al părinților, să-l ajutăm să și le recunoască, înțeleagă și dezvolte pentru ca adultul de mai târziu să se poată bucura de lumea magică, minunată a muzicii.

Cum facem asta? Dăm timpul înapoi!

0-24 luni: s-a mai născut o stea

Margareta Pâslaru – Nu mai plânge baby

2 ani: gata cu bebeleala, colectivitate!

Mihai Constantinescu – O lume minunată

6 ani: începe școala (cu sau fără clasa 0)

Roșu și negru – Alfabetul nu e greu

fără vârstă

Anda Călugăreanu – O portocală

14 ani: „nu ne mai dădăci, nu mai suntem copii”

Stela Enache – Ani de liceu

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație