Vocea ta. Creștem copii în cutii!

Veronica Guzun, redactor
joaca afara

O zi frumoasă, fără vânt, cu temperatură plăcută și soare care se ițește cu discreție din când în când. Dar nicidecum nu e o vreme potrivită pentru a scoate afară un grup de copii la grădiniță. De ce? ”Pentru că unii au muci și nu au voie să iasă afară cu muci” – aflu de la educatoare.

Afară” face rău, copiii fac muci, transpiră, răcesc, aoleu! mai și aleargă. Toate relele sunt de la dușmanul ”Afară”. Să-l dăm afară din grădinițe pe ”Afară”! Îl vrem doar pe ”Înăuntru”, că e cald, uscat și sigur.

Oricât zen în suflet ar imprima ziua de azi, în mine s-a dezlănțuit furtuna. Am intrat la directoarea grădiniței particulare cu o frumoasă curte amenjată ca spațiu de joacă pentru copii ce nu ies afară. Am aflat că sunt singurul părinte care insistă să-i fie scos copilul în aer liber. Concluzia mea: sunt o ciudată, o mamă atipică, o absurdă.

Da, da! Să stea înăuntru, cu muci sau fără, să creștem culturi de bacterii în loc de copii, în aer uscat și clad, să le fie bine, să se îngrașe virusurile, să se îngroașe mucii! Trăiască cutiile în care ne creștem copiii!

Anul trecut, părinții au completat un formular unde au votat, în majoritate, scoaterea copiilor afară pe vreme bună (și definirea vremii bune e temă de discuție, dar măcar au vota să ”DA”) azi aflu că aceiași părinți au insitat după aceea să le fie ținuți copiii înăuntru, deoarece afară răcesc.

Înăuntru, la cald, unde să nu se deschidă niciun geam, ca nu cumva să ”îi tragă curentul”. Îmbrăcați gros, eventual în două straturi și să nu simtă pic de aer curat până seara când îi luăm cu mașina și îi aducem în casă.

Și așa, din toamnă până în primăvară, unii copii nu văd soarele decât prin geam, aleargă în mișcări browninene în spații închise, insuficient aerisite și prea calde, simt aer proaspăt cât fac zece pași de la și către mașina care leagă două cutii.

Așa ne creștem copiii! Alergici, obezi, legați de tablete și telefoane. Dar, vai, fără muci!

Cât am discutat cu directoarea despre cerința mea ciudată, copilul meu a explorat setos toată curtea plină de trambuline, tobogane și alte minunății nefolosite.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa