Vocea ta: Dacă femeia spune NU, înseamnă că e NU

NU înseamnă NU, nu?

Trăim zile fierbinţi, în care cazul tinerei violate de şapte bărbaţi este dezbătut pe toate părţile, în toate mediile. Femei şi bărbaţi deopotrivă se grăbesc să descrie în cuvinte dure toate chinurile la care i-ar supune pe violatori, toate pedepsele pe care le-ar aplica acestor barbari care au fost capabili să distrugă o viaţă în câteva clipe. Oamenii iau atitudine contra unui act oripilant şi asta e bine, e semn că ne trezim la realitate, că empatizăm cu suferinţele altora, că ne dorim o societate curată şi legi care să ne protejeze cu adevărat pe noi şi pe copiii noştri.

Dureros este să observăm cât de repede iese la iveală urâtul din om

Se cere castrarea (chimică sau fizică) a celor şapte tineri, se cere pedeapsa cu moartea, se cere viol pentru viol, se doreşte răzbunare. Oameni, până ieri civilizaţi şi manieraţi, astăzi urlă cuvinte grele la adresa violatorilor, a mamelor care i-au crescut, a judecătorilor care au considerat că aceşti tineri nu reprezintă un pericol pentru societate. Se aruncă vorbe inimaginabil de urâte, se pornesc certuri violente, se rostesc amenintări terifiante. Pare că stăm pe un vulcan gata să erupă, iar copiii noştri văd toate astea şi învaţă. Ce anume?

Sună cinic, dar chiar nu este nici prima, nici ultima fată violată

Am avut şi eu momentul meu de fierbere, clipa în care mi-am dorit să am puterea de a le plăti celor şapte distrugerea fizică şi psihică a unei fete de 18 ani. Apoi mi-am dat seama că este prea puţin important să ne răcorim, să ne vărsăm furia asupra lor. Sună cinic, dar chiar nu este nici prima, nici ultima fată violată. Sunt atât de multe fetele despre care nu ştim nimic, care îşi trăiesc dramele în tăcere, care duc povara unui viol fără să spună nimănui. Empatizăm cu suferinţa celor despre care aflăm, ne temem pentru noi şi pentru copiii noştri, ne dorim dreptate. În ţara noastră, ca dealtfel peste tot în lume, au loc mereu violuri şi o mulţime de violatori umblă liberi, neştiuţi decât de victimele lor. Important este să căutăm răul la rădăcină şi de acolo să tăiem.

Femeia merită să fie violată dacă umblă pe stradă singură, machiată, parfumată, îmbrăcată într-un anumit fel?

Prea puţini dintre noi se întreabă cum au ajuns nişte tineri aparent normali să se lase orbiţi de iluzoria putere de o clipă (sau de trei ore) asupra unui alt om, să îl umilească până în cea mai adâncă celulă a sa. Prea puţini dintre noi se întreabă de ce atât de mulţi bărbaţi din România nu reuşesc să îşi dea seama că atunci când femeia spune răspicat NU, înseamnă că este chiar NU. Prea puţini dintre noi se întreabă cum de este posibil ca în anul 2015 atât de multe persoane să considere că femeia merită să fie violată dacă umblă pe stradă singură, machiată, parfumată, îmbrăcată într-un anumit fel.

Nu putem educa o societate răspunzând la violenţă cu violenţă, iar blândeţea în astfel de cazuri pare o glumă proastă. Probabil generaţiile actuale sunt deja compromise. E greu să schimbi mentalitatea omului după ce acesta a trecut de o anumită vârstă. Dar putem încerca să facem ceva pentru generaţiile viitoare, pentru ca într-o zi din viitor violul să fie doar o amintire tristă din istoria umanităţii. Putem încerca să ne educăm copiii în aşa fel încât să simtă repulsie faţă de violenţa de orice fel şi respect pentru orice om de pe acest pământ.

Putem încerca să ne creştem fetiţele în aşa fel încât să se poată apăra de bestiile cu chip de om. Putem încerca să ne educăm băieţii în aşa fel încât niciodată să nu recurgă la violenţă şi să nu trateze femeia ca pe un obiect. Putem încerca să le insuflăm de mici respectul pentru cei din jur. Putem încerca să fim noi înşine un exemplu pozitiv pentru ei. Putem începe chiar de astăzi, dacă ne dorim o lume mai bună pentru ei, dacă ne dorim ca violul şi violenţa să devină istorie!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()