Vocea ta: De ce avem nevoie de cărți ca să ne creștem copiii

Mihaela Manea

Să fii mamă e o provocare, mai ales când alegi să devii una la 22 de ani așa cum am vrut eu. Iată de ce am avut nevoie de cărți în cariera mea de mamă!

Spun că este o provocare pentru că experiența acumulată până atunci nu mi-a fost suficientă pentru a avea toate răspunsurile la întrebările care m-au măcinat în primii ani ca mamă. Provocările continuă și acum, după aproape șapte ani de la nașterea primului copil.

Nimeni nu poate acumula singur atâta experiență într-o singură viață încât să ofere răspunsurile potrivite de fiecare dată

Ce am învățat însă în acest timp este faptul că nimeni nu poate acumula singur atâta experiență într-o singură viață încât să ofere răspunsurile potrivite de fiecare dată.  Avem, însă, la îndemână o bogăție spirituală și morală prin intermediul cărților. Cititul poate compensa uneori lipsa de experiență dacă alegem cu discernământ acele cărți cu adevărat valoroase, și acest lucru chiar și atunci când vorbim despre creșterea unui copil.

Uneori, nu este suficientă experiența ta, a părinților tăi, a prietenilor și a rudelor apropiate că să știi cum să dăruiești atâta iubire câtă are nevoie copilul tău să primească. Foarte importante sunt de asemenea valorile în care crezi și pe care le manifești și care este idealul tău în viață.

La fel ca fiecare om, fiecare copil este și el unic și nevoile lui sunt unice.

Omenirea este ea însăși într-o continuă schimbare, astfel că metodele de creștere a copiilor de acum 20 de ani sigur au nevoie de un update pentru a răspunde necesităților viitorului. Pe parcursul acestor aproape șapte ani de când sunt mamă, am descoperit anumite cărți de parenting pe care aș fi vrut să descopăr înainte de a naște, pentru a mă pregăti pentru ceea ce urma să trăiesc alături de copiii mei, astfel încât să le ofer cel mai potrivit mediu.

Aceste cărți sunt scrise de oameni minunați pe care acum îi consider prietenii mei și asta pentru că fac parte din viața mea și apelez la ei ori de câte ori am nevoie.

Alfie, Laura și Lawrence sunt printre alții prietenii mei.

Am învățat de la fiecare câte ceva nou atât prin intermediul cărților pe care le-am citit cât și a interviurilor cu ei vizionate. Vă voi spune pe scurt ce m-a ajutat pe mine cel mai mult de la fiecare: de la Alfie Kohn am citit „Parenting Necondiționat” și am învățat că fiecare copil merită să fie iubit pentru ce este el, nu pentru ce face la un moment dat și că retragerea iubirii părintelui atunci când copilul face un lucru care ne deranjează îl afectează pe acesta foarte mult.

În același context, am descoperit prin intermediul „Părinți liniștiți, copii fericiți: cum sa înlocuim țipetele cu conectarea” carte scrisă de Laura Markham că aceste momente se produc pentru că nu mai există conectarea necesară dintre părinte și copil, iar comportamentul copilului este tocmai semnalul de alarmă pentru acest lucru.

Legat de gestionarea momentelor dificile dintre mine și copiii mei am descoperit în cartea lui Lawrence J. Cohen „Rețete de jocuri” faptul că jocul este universul copiilor, că prin joc copilul se exprimă cel mai bine și astfel, tot prin joc ar trebui și părinții să comunice cu cei mici, sau altfel spus cu ajutorul unei atitudini jucăușe a părinților se pot depăși conflictele, cât și vindeca fricile copiilor.

Toate aceste idei puse împreună: să ne iubim copiii necondiționat, să înlocuim țipetele cu conectarea și ne jucăm conștient împreună cu ei reprezintă o bază de la care să pornim în dezvoltarea unei relații sănătoase și armonioase între noi și copiii noștri. Sunt convinsă că din ce în ce mai multe mame pun preț pe ce simte copilul lor, că fiecare dintre noi ne dorim să avem un ideal înalt în viață și că doar prin exemplul personal copiii noștri vor fi capabili, când vor crește și ei, să facă viața mai frumoasă decât e acum.

Eu aș vrea să cresc copii care să răspundă provocărilor viitorului cu iubire, nu cu ură; cu bucurie, nu cu tristețe și sunt convinsă că asta îți dorești și tu.

Mi-ar face mare bucurie să aflu și de la tine cum te-au ajutat informațiile din cărțile de parenting să depășești anumite momente dificile din viața ta ca mamă.

Citește și: Ce înseamnă parentingul și de ce unii îl urăsc, alții îl iubesc și alții îl folosesc?

Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi în fiecare zi și alte articole interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa