Vocea ta: De ce să NU mergi la Disneyland

Narcisa David

Disneyland nu e numai lapte și miere

Am scris despre motivele pentru care meritǎ vizitat Disneylandul, însa existǎ anumite lucruri pe care le-am perceput acolo şi care nu mi-au fost pe plac.

Scoate bani din piatrǎ seacǎ

Disneyland este o afacere, una de foarte mare succes. Iar ideea ei este obținerea de profit din fericirea şi plǎcerile pe care le oferǎ. Acolo este pusǎ în practicǎ zicala ”A scoate bani din piatrǎ seacǎ”, intrarea în parc fiind pavatǎ cu “biscuiți” personalizați cu numele oamenilor care au plǎtit peste 100 euro pentru acest lucru; adevǎrul este cǎ dǎruirea unei plǎcuțe drept cadou e realǎ fațǎ de ofertele de genul “Numeşte o stea” ce se gǎsesc pe multe siteuri; pe planeta pe care o numeşti cel mai posibil nu ai sǎ ajungi vreodatǎ, pe când Disneyland e tangibil.

Timpul înseamnǎ bani

Biletul de intrare cumpǎrat direct de la intrǎrile în parcuri costă 88 euro pentru adulți şi 80 euro pentru copii. Dacǎ nu sunt folosite oferte sau abonamente, accesul pe o zi pentru o familie cu patru membri ajunge la o sumǎ considerabilǎ. Ȋn preţ sunt incluse toate distracțiile din parcuri, inclusiv parada zilnicǎ, proiecțiile de lumini şi focul de artificii de la sfârşitul programului. Dacǎ vrei cupoane speciale, cum ar fi FastPass – care permite accesul rapid, fǎrǎ a sta la coadǎ la atracții- sau PhotoPass – fotografierea cu personajele Disney fǎrǎ a sta la coadǎ, le poţi achiziţiona din parcuri. Aşadar, aici se aplicǎ proverbul american “Time is money” (“Timpul înseamnǎ bani”).

Zecile de magazine vând imaginea personajelor din desenele animate; în cele în care am intrat consideram cǎ suntem la expoziţie; nu am putut accepta ca fiind justificate sumele afişate comparate cu prețurile de producție. Rochii de prințese de la 70 euro în sus, pixuri de la 7 euro, diademe de prințese  de la 15 euro, maşinuţele de la 20 de euro. Nu contest, comparam mereu cu prețurile din Romania, este foarte posibil ca pentru locuitorii Norvegiei sau Elveției prețurile respective sǎ parǎ mici. Dacǎ sunteți genul de pǎrinte care nu poate spune “Nu!” într-un magazin de jucǎrii, veți avea mari dificultǎți acolo. Mai ales cǎ nu veți prea putea folosi drept justificare la refuz “De asta ai şi acasǎ!”

Localurile, pe diverse tematici, nu le-am ocolit pentru cǎ a mânca nu este un lux; oriunde te-ai afla, rǎmâne o necesitate. O pizza medie 10 euro, o apǎ la un litru – 4 euro, o cafea 2,5 euro.

Era o îngrǎmadealǎ organizatǎ

Al doilea lucru care nu mi-a fost pe plac: aglomerația. Cu toate cǎ era o îngrǎmadealǎ organizatǎ, nimeni nu avea nervi, nu se bagǎ lumea în fațǎ, era obositor sǎ vezi atâția oameni. Mǎ gândeam cǎ dacǎ ar fi fost deodatǎ oamenii ǎştia în Poiana Braşov ar fi blocat totul. Perioada în care am fost noi nu era una de vârf, timpii de aşteptare erau rezonabili, stăteam la rând doar dacǎ estimarea era 15 -20 minute maximum. Era o atracție nouǎ, cu Ratatouille, cu timp de aşteptare de 90 de minute. Nu am stat, deşi am verificat de mai multe ori statusul cozii. Am folosit cu succes un tichet oferit de hotelul la care am stat, care ne permitea accesul în Parcuri începând cu 8 dimineața, ora de deschidere pentru toatǎ lumea fiind 10. Atunci nu era vreo coadǎ şi am fǎcut absolut tot ce era accesibil la ora respectivǎ, pe unele chiar de mai multe ori la rând.

Nu mergeți la Disneyland dacǎ aveți de gând sǎ vǎ odihniţi!

Dacǎ vreți sǎ vǎ relaxați da, dar nu e locul în care sǎ te duci sǎ stai, sǎ leneveşti. Nu poți face asta pentru cǎ ai multe lucruri de fǎcut, de vǎzut. Pentru o aventurǎ de trei zile va fi multǎ agitație, la noi fiind una din situațiile excepționale ȋn care copiii au sǎrit peste somnul de prânz. Dacǎ sunteți o familie matinalǎ e perfect, aşa veți salva mult timp la coada de la micul dejun sau la intrǎrile în parcuri.

Și alt nod în papură n-am mai găsit…

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa