Vocea ta: E adevărat că un copil gras e un copil sănătos?

Psiholog Florentina Dumitru

Gras și frumos? Gras și sănătos?

Creșterea, dezvoltarea și greutatea copilului tău sunt aspecte foarte importante care trebuie să te preocupe ca părinte. Dacă ți se pare că este ceva în neregulă atunci ar trebui să vorbești neapărat cu medicul care se ocupă de micuțul tău.

Firește că te poți informa și singură acasă apelând la internet sau la cărțile de specialitate unde vei găsi graficele de creștere ce-ți arată greutatea și înălțimea corespunzătoare vârstei copilului tău. Sunt tot felul de diagrame unde îl poți compara pe copilul tău cu alți copii de vârsta lui.

Depinde acum la ce ne gândim când spunem „un copil gras”. Se știe că bebelușii sunt dolofani și așa trebuie să fie însă să nu confundăm asta cu obezitatea.

În timpul copilăriei, micuții au nevoie de o dietă bogată în grăsimi. Ca urmare, restricțiile alimentare nu sunt recomandate pentru copiii de doi ani sau sub această vârstă.

Excesul de calorii și grăsimi este totuși un motiv de îngrijorare.

Un copil gras poate întâmpina dificultăți în a merge mai repede singur pe picioarele lui și chiar de-a bușilea. De cele mai multe ori, un copil obez va deveni un adult obez. Șanse mari au și copiii care sunt născuți prematur și apoi iau rapid în greutate. Firește că este important și istoricul familial și indicele de masă corporală (IMC).

Tulburările de alimentație se pot declanșa însă de la vârste foarte fragede.

Încă din timpul sarcinii, greutatea mamei trebuie monitorizată căci și copilul crește în greutate o dată cu mama. Alăptarea bebelușului este cea mai indicată formă de hrănire asigurând aportul de substanțe hrănitoare vitale pentru dezvoltarea armonioasă a micuțului. Trebuie evitat pe cât posibil oferirea de băuturi îndulcite celui mic. Sucul nu este o parte necesară a dietei copilului. Firește că bebelușul va prefera ceaiul îndulcit în locul celui fără zahăr și chiar dacă acest lucru i-ar putea calma plânsul, nu trebuie să faceți din asta un obicei. Mai bine luați-l în brațe, mângâiați-l și oferiți-i atenția de care are nevoie.

Academia Americană de Pediatrie descurajează utilizarea gadgeturilor de către copiii mai mici de doi ani. Nici nu trebuie să ne spună alții acest lucru căci noi ca adulți știm din propria experiență că mâncatul în fața televizorului sau a calculatorului este absolut un factor dăunător.

Obiceiurile alimentare timpurii sunt cruciale în stabilirea și menținerea unei greutăți corespunzătoare pe tot parcursul vieții.

Indiferent ce ar spune unii, formula gras și sănătos nu mai e de actualitate!

Prezentarea la medic este obligatorie în cazul în care observi o creștere rapidă în greutate a copilului, stagnarea creșterii în înălțime, dureri de cap sau tulburări de vedere. 90% din cazuri sunt de obezitate banală, simplă datorată alimentației necorespunzătoare însă copiii pot dezvolta și alte probleme de la afecțiuni endocrine, diabet, steatoză hepatică și multe altele. Sunt suficiente aceste evenimente medicale pentru ca un părinte responsabil să ia măsuri în conformitate și să ceară ajutorul medicului specialist.

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu toate articolele noastre!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa