Vocea ta: Lăsaţi copiii să fie ceea ce sunt

Alina Ivan
Timp pentru mame

Lucrurile sunt simple, copiii trebuie lăsați să fie ceea ce sunt…

Tot ceea ce este mai simplu este mai frumos! Cred în asta. Oamenii foarte deschiși, cei care au valori și principii adevărate păstrează simplitatea în viața lor. Nu trăim niște vremuri simple, deloc. Trăim vremuri complicate în care fiecare simte nevoia să fie liber. Dacă analizăm ce înseamnă pentru fiecare a fi liber, ni se face rău.

Oamenii au tendința de a încurca firele în viața lor

De ce? Habar n-am, dar le încurcă așa de tare, că nu le mai pot descurca. E nevoie de curaj pentru a rămâne simplu. Partenerul tău e bine să fie unul, cel pe care l-ai ales și cu care ai promis să mergi pe un drum. Simplitatea și fidelitatea într-o relație o fac originală.

Nimeni nu va strânge mâna partenerului tău așa cum știi tu, nimeni nu-i va înțelege privirea pe care o cunoști doar tu. Oamenii care se mint, cei care nu știu să păstreze o relație adevărată nu ajung la profunzimea pe care o poate oferi o legătură dincolo de aparențele și frustrările aduse de câte o zi sau alta.

Ne străduim foarte mult să fim niște părinți moderni

Apoi copiii… părinții nu știu să păstreze legătura aceea inițială cu copiii lor. Ne străduim foarte mult să fim niște părinți moderni care au timp pentru foarte multe lucruri. Mulți avem job, casă de îngrijit, copii de crescut, mașini de condus, cumpărături de făcut, vacanțe de plănuit, relații de continuat. Toate acestea necesită timp. Este însă în viața noastră ceva mai important decât copiii noștri? Cu siguranță, nu.

Lăsați copiii să fie ceea ce sunt

Plănuiți o zi fără ”bucata de cotidian”, o zi de conectare, o zi numai pentru familie, o zi de simplitate pură în care copiii să nu fie certați, corectați sau deranjați. Lăsați copiii să fie ceea ce sunt. Relația între copil și părinte e mult mai simplă decât pare. Cei mici au nevoie să fie iubiți, îmbrățișați, încurajați, lăsați să mai facă câte o prostioară și înțeleși.

Suntem prea ocupați să ne conectăm cu proprii noștri copii pentru că am uitat în aceste vremuri prea tehnologizate de la ce pornim sau de la ce ar trebui să pornim. De la legătura adevărată, trainică între membrii unei familii. Câtă bucurie aduce simplitatea relațiilor într-o familie! Câtă bucurie are în suflet un copil care se urcă pe spatele tatălui și strigă ”Uuuucici!”

Cei mici nu au nevoie de jucării scumpe, de multe ori ei se joacă mai mult cu un ambalaj decât cu jucăria primită, nu trebuie ca păpușa să vorbească, robotul să aibă zece baterii și nici ursul nu trebuie să deschidă ochii. Trebuie doar să avem timp de joacă cu ei. Simplu e mai bine.

Aruncați o pătură în mijlocul sufrageriei și puneți jucăriile pe care le aveți printre tranșee. Așezați-vă lângă ei și jucați-vă de-a soldații. Fericirea pe care o veți vedea în ochii lor nu o aduce nicio jucărie ”de ultimă generație”. Nu vă încurajați prichindeii să stea pe tabletă sau la televizor, plănuiți o ieșire în natură și mâncați împreună pâine cu brânză în timp ce numărații copacii și păsările. Legătura care se creează nu poate fi înlocuită de păpușa Barbie pe care vreți să o cumpărați pentru cea mică.

Simplu. Să fim cu ei!

Am văzut copii care se joacă în camera lor cu jucării scumpe, copii care par să aibă totul, camerele lor sunt perfecte, au baldachin în loc de pat și o groază de jucării de toate culorile, dar sunt mai mereu singuri în camera lor perfectă și mai mereu triști. Intrați acolo peste ei și jucați-vă ”de-a vrăjitoarele”. Atunci veți înțelege că nu au nevoie de toate jucăriile sofisticate care îi înconjoară. Simplu. Să fim cu ei.

Să le vorbim cu blândețea unui părinte, să îi lăsăm să aibă dreptate și să îi educăm prin exemplul propriu. Nu poți cere unui copil să nu aibă mari pretenții dacă tu ca părinte ești mereu înțolit și foarte sofisticat. Simplitatea nu este pentru oricine. Foarte mulți oameni nici măcar nu înțeleg ce înseamnă simplitatea. Înseamnă un gest frumos, o strângere de mână, o încurajare, decență, o carte citită într-un hamac, ochii celui mic când îți spune despre aventurile din ziua aceea, privirea celuilalt drag când ajunge acasă, cafeaua băută pe plajă în timp ce ei construiesc castele de nisip. Toate acestea rămân, toate celelalte trec.

Aveți grijă la ce visați

Timpul este dușmanul de temut pentru foarte mulți oameni. Nu înțeleg de ce. Timpul poate deveni un prieten de nădejde. Construiți amintiri frumoase și veți vedea cum timpul devine o viață plină de iubire, nu o alergătură fără sens. Ați observat cum tot ceea ce o persoană dorește cu adevărat devine realitate?

Cunosc persoane care au visat mereu la o casă frumoasă, acum o au. Alții au visat la mașina ideală, acum o au. Alții au visat la o carieră fulminantă, acum o au. Cei care au visat la o familie, o au. Viața nu este întotdeauna dreaptă și multe greutăți apar, dar aveți grijă la ce visați pentru că, de cele mai multe ori, asta veți primi.

 

Îți place să scrii și vrei să împărtășești gândurile și experiențele tale nu numai prietenilor, ci și lumii întregi? Scrie-ne pe [email protected] și poți deveni una dintre vocile TOTUL DESPRE MAME!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa