Vocea ta: ”Mor de mila ta!”

Gabriela Maalouf
gabriela-maalouf-totul-despre-mame

Cunoaștem mila cu toții, fiecare dintre noi a experimentat măcar o fațetă a ei…

DEX-ul ne informează că ”mila” înseamnă  un ”sentiment de înțelegere și de compasiune față de suferința sau de nenorocirea cuiva”. Cum mie îmi plac tare mult cuvintele și fac tot posibilul să le descifrez înțelesul emoțional din chiar etimologia lor, uitați ce am descoperit:

Compasiunea înseamnă împărtășirea unei pasiuni comune a două sau mai multe persoane. Prefixul ” con/com” se utilizează pentru a desemna împreunarea: ” împreună cu”. Cuvântul pasiune are înțeles de ” sentiment, simțire” pozitivă sau negativă.

Dacă am secționat în așa fel cuvântul, încât însemnătatea milei, a compasiunii reprezintă trăirea la aceeași intensitate a unui sentiment, ce concluzie putem trage?

Ar fi mult mai bine dacă ne-am recunoaște neputința de a empatiza

Ei bine, concluzia mea este că nu este benefic a simți mai mult sau mai puțin un sentiment, față de cel care îl experimentează primul. Indicat ar fi să simțim împreună cu el, cu aceeași forță. În momentul în care simțim mai puțin, ar fi mult mai bine dacă ne-am recunoaște neputința de a empatiza, în respectiva situație, decât să încercăm, în zadar, să calmăm sau să sfătuim pe cineva, a cărui simțire nu o trăim la unison.

De partea cealaltă, ”să mori de mila cuiva” dăunează propriei persoane și nici nu ajută cealaltă persoană. De obicei, noi, părinții, ne lăsăm coplesiți de o problemă sau de o trăire a copilului nostru, astfel încât sărim cu soluții care ne satisfac pe noi, dar la care copiii noștri nici măcar nu s-au gândit.

”Te-a lovit colegul? Păi să nu mai vorbești cu el, să îl ignori sau să îl lovești și tu mai tare!”

”Nu te-a băgat prietena ta în seamă? Asta e prietenie? Prietenia înseamnă… ar trebui să faci…”

De foarte multe ori, copiii noștri nu sunt la fel de afectați precum suntem noi când auzim astfel de întâmplări și nici soluțiile lor nu sunt atât de drastice. Libertatea în simțire și în exprimare oferă copiilor posibilitatea de a se înțelege mai bine, de a înțelege toate tipologiile umane, cu care se vor întâlni pe parcursul vieții și, nu în ultimul rând, șansa de a lua propriile decizii, de a acționa în conformitate cu situația în care sunt puși.

Și, ultima varianta, când poți să omori pe cineva din milă!

Cum?

Câți dintre noi nu am întâlnit oameni în parc, dornici să ofere dulciuri, pufuleți, covrigei, copiilor, fără să se asigure mai întâi dacă aceștia sunt suferinzi de anume ceva, ce le-ar putea pune viața în pericol dacă ingerează zahar, sare sau orice alt produs potențial alergen?

Câți dintre noi nu am fost judecați că facem anumite lucruri, fără să știe că avem un motiv anume, că poate chiar protejăm ceva?

Cu copiii nu am pățit-o niciodată, am fost mereu atentă să nu mănânce de la altcineva produse îndoielnice, cu toate că nu suferă de nimic. Dar, am pățit-o cu cățelul! Se hotărâse cineva (nu nominalizez) că îmi chinui cățelul dându-i aceeași mâncare și a binevoit să îi dea pe ascuns altceva, să îi curme nefericirea. Culmea era că au fost la un pas să-i curme chiar viața, mititelul făcând o teribilă indigestie, căci nu avea voie, din motive medicale, să mănânce decât un anumit tip de mâncare.

De asemenea, poți anula pe cineva emoțional, când mila pe care o manifești față de el reprezintă credința ta că persoana cealaltă este slabă, că nu se poate ridica atunci când a căzut.

Vedem asta în cupluri, când unul dintre parteneri cere pasiune comună, iar nu milă, ca exprimare a puterii unuia față de celălalt.

”Și atunci când mă simt slabă, nu vreau să mă ridici, copleșit de milă! Mila ta mă omoară! Vreau să vezi în mine puterea de a mă ridica, acompaniată de tine!”

Vedem asta și în relația părinte-copil, când noi părinții nu le dăm credit copiilor noștri. Ne repezim să îi îmbrăcăm, să îi încălțăm, să îi spălăm, să le dăm sfaturi multe. Le transmitem mesajul clar că ei nu sunt în stare să facă acele lucruri, asasinându-le instinctele lor, atât de importante.

” Mititelul! Nu poate încă! Sărăcuțul!”

De ce avem nevoie?

De pasiune comună, și la bine și la rău, de libertate în acțiune și exprimare!

Dacă tot am vorbit despre milă, poate vrei să afli mai multe despre cum poți crește un copil recunoscător.

Dă-ne like și pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa