Vocea ta: Parenting de gemeni

Alina Golaes

Parentingul, cea mai grea meserie din lume

Conceptul de parenting a cunoscut în ultima perioadă o amplă ascensiune, în rândul grupurilor de mãmici şi ale ariilor conexe. De fapt el există dintotdeauna, sub definiţia străveche a procesului de creştere şi educare a copiilor de către părinţi.

Însă nu denumirea în sine este importantă, ci mai degrabă aş pune accentul pe semnificaţie. Pentru că ea defineşte cea mai grea meserie din lume, în sensul de solicitantă şi plină de responsabilitate în acelaşi timp. Şi anume „părinţeala”;)

 

Rolurile părinților

Părinţii au roluri multiple de-a lungul vieţii, „îmbrăcând” diverse straie, în funcţie de etapa în care se află copiii din dotare : părinte-educator, părinte-tovarăş de joacă, părinte-confesor, părinte-psiholog, părinte-pedagog, părinte-instructor, părinte-creator, părinte-prieten, părinte-mentor, şi multe altele ce poate nu îmi vin în minte acum.

 

Părinții de gemeni sunt speciali

Oricât de lung şi anevoios ar părea procesul în sine, în gemenie este de două ori mai dificil! Părinţii de gemeni, ca şi copiii lor, sunt speciali, diferiţi, iar stilul de parenting abordat, întotdeuna trebuie adaptat. Dragi părinţi de gemeni, ştiu din experienţă că tendinţa de la bun început, este de a îi lua pe cei mici ca pe un întreg, sau „la pachet”.

Însă din punctul meu de vedere, sunt câteva aspecte de care trebuie să ţineţi cont, pentru a nu dezvolta copiilor voştri complexe, ce mai târziu se pot răsfrânge asupra relaţiilor acestora cu cei din jur.

Regulile de Aur în gemenie

Eu le numesc Reguli de Aur în gemenie, şi le împărtăşesc cu voi, pentru că ştiu încă de pe acum că vă vor fi utile, mai devreme sau mai târziu :

1. Copiii gemeni, chiar dacă sunt sau nu identici, sunt entităţi diferite şi se comportă ca atare! Vă pot induce în eroare trăsăturile fizice, însă personalităţile lor sunt individualizate, aşa că daţi-le răgazul de a se dezvolta armonios!

2. Nu faceţi comparaţii între copiii gemeni, cel puţin nu declaraţi asta în faţa lor! Nu veţi crea un mediu competitiv, din contră, mulţi vor ajunge să crească în umbra fratelui „mai lăudat”, şi va nutri sentimente urâte pentru acesta, pe lângă faptul că îşi va pierde încrederea în sine şi va deveni mai puţin cooperant.

3. Diferenţiaţi copiii gemeni şi în faţa celorlalţi. Am observat (ceva mai rar în ultima perioadă, recunosc) tendinţa părinţilor de a îmbrăca gemenii identic! Nimic mai greşit, în viziunea mea. Dragilor, gemenii nu sunt nişte păpuşi, ce trebuie să dea spectacole în faţa lumii, precum arlechinii! Sunt mici oameni, ce în sufleţelele lor, îşi doresc ca cei din jur să îi descopere aşa cum sunt, nu în oglinda celuilalt!

4. Sădiţi multă iubire între gemeni. Acesta este un aspect la care eu, cel puţin, ţin enorm! Gemenii au o legătură strânsă încă din burtică, aşa încât e păcat să nu păstrăm această relaţie şi dincolo de ea. Atmosfera de acasă, sentimentul de apartenenţă şi iubire necondiţionată, le va suda relaţia pentru totdeauna.

5. Iubiţi-vă copiii gemeni la fel de mult şi declaraţi-le asta în fiecare zi! Oricât de mult aţi încerca vreodată să aflaţi, dacă aveţi vreun „preferat”, inima mea de mămică de gemeni, îmi spune că nu veţi reuşi. De altfel, nici nu este indicat. Copiii gemeni se iau separat, ca şi individualitate, dar se iubesc împreună!

6. Acordaţi-le timp şi atenţie individual! În sprijinul ideii de unicitate, pe care trebuie să o explicaţi de mici copilaşilor gemeni, vine şi acest îndemn. Aşa cum petreceţi timp împreună cu ei, descoperind activităţi şi jocuri comune, tot la fel găsiţi timp şi pentru pasiunile lor, care nu pot fi identice;) Dăruiţi-le momente în care să îşi pună în valoare calităţile personale, valorile şi dorinţele, separat de cele ale fratelui/surorii sale.

7. Încurajaţi libertatea copiilor gemeni! De altfel libertatea tuturor copiilor trebuie încurajată de către părinţi, însă cu atât mai mult atunci când vine vorba despre gemeni, deoarece toată lumea se așteaptă de la ei să acționeze la fel. Libertatea de a alege, la început o jucărie, o carte, o activitate, un joc, mai târziu o pasiune, un hobby sau o şcoală de urmat. Evident, de cele mai multe ori, vor fi diferite, însă nu renunţaţi în a va încuraja copiii permanent să fie liberi, să gândească liber, să aleagă liber şi diferit de celălalt, dacă asta îi va face să se simtă fericiți.

Aşa-i că parentingul pare mai dificil în gemenie? Evident că fiecare îşi poate îmbunătăţi lista propriilor Reguli de Aur, pornind de aici. Important este să le respectaţi, amintindu-vă că ambele minuni merită aceeaşi atenţie din partea voastră, a părinţilor, din partea educatorilor mai târziu şi, în general, din partea tuturor persoanelor din jur. Şi doar prin puterea propriului exemplu, îi veţi determina şi pe ceilalţi să se comporte la fel cu cei mici. Aşa că vă provoc să adăugaţi în completare, cel puţin o regulă nouă, a voastră, ca să învăţăm unii de la alţii să ne înţelegem mai bine gemeneii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa