Vocea ta. Prețul de a fi un copil popular în gașcă și la școală

Psiholog Florentina Dumitru

Popularitatea este o preocupare importantă a copiilor, atât în şcoala primară, dar mai ales la liceu. Dorinţa de integrare şi apartenenţă la un grup anume îl poate determina pe copilul preadolescent și, ulterior, adolescent, să se schimbe şi nu întotdeauna va face alegerile potrivite.

Tu, ca părinte, îţi aminteşti din propria experienţă cum e să fii popular sau doar un anonim printre colegii tăi. Dacă vrei să-ţi ajuţi copilul în acest sens şi dacă el este preocupat să devină popular, să capteze atenţia şi să câştige respectul celor din jurul lui, atunci poţi să-i dai câteva sfaturi.

Pentru asta, trebuie să îl cunoşti foarte bine, fiindcă nu întotdeauna comportamentul lui de acasă este acelaşi cu cel de la şcoală.

Observă cum relaţionează cu cei din jurul lui şi cât de uşor comunică. Nu toţi copiii au această dorinţă sau atracţie pentru socializare. Dacă îşi doreşte să devină popular, trebuie să fie îndrăzneţ, deschis, vesel şi să se simtă bine în prezenţa oamenilor. Dacă el dă dovadă de acceptare şi iubire, prietenii lui vor simţi asta şi-l vor recompensa cu atenţie.

 Activitățile comune sunt cheia

În al doilea rând, ai putea să-i sugerezi să se înscrie la cât mai multe activităţi în cadrul şcolii. Abilităţile sociale şi cele de lider se pot îmbunătăţi dacă i se oferă ocazia. De câte ori va avea un rol activ printre colegii lui, popularitatea îi va fi în creştere.

În altă ordine de idei, trebuie să ştii dacă el îi invidiază pe colegii care au deja acest statut. Atitudinea este cheia succesului, iar dacă el manifestă resentimente, în niciun caz nu va capătă popularitate, fie ea și negativă.

În al patrulea rând, dacă ai un copil timid, încurajează-l să facă echipă cât mai des cu colegii lui. Treptat îi poate cunoaşte mai bine şi de aici se pot lega adevărate prietenii uneori surprinzătoare. Raportându-se mai mult la ei şi mai puţin la sine copilul poate relaţiona cu succes. Întotdeauna un compliment sincer aduce oamenii mai aproape unul de celălalt.

Ar trebui să mai ţineţi cont de un lucru: uneori, indiferent ce ar face copilul şi oricât s-ar strădui el nu va deveni popular. Sunt trăsături specifice care nu pot fi întotdeauna dobândite, iar interesele copilului vor rămâne nesatisfăcute. Asta nu înseamnă că nu va reuşi niciodată. Uneori schimbarea mediului îi oferă şansa să iasă câştigător din această provocare.

Popularitatea este importantă pentru majoritatea copiilor. Nu trebuie minimalizată această nevoie a lor de confirmare a propriei valori, de apartenenţă la grup, de remarcare şi de câştigare a respectului celorlalţi.

Trei atuuri: comunicare, relaționare, vestimentație

Comunicarea şi relaţionarea cu colegii, petrecerea timpului liber în mijlocul colectivului, adoptarea unei atitudini cât mai relaxate dar însoţită de încrederea în forţele proprii, ajutorul la lecţii oferit colegilor şi rezultatele bune la învăţătură pot fi atuuri de preţ în câştigarea popularităţii.

Vestimentaţia poate fi şi ea un punct forte, îndelung disputat la această vârstă dar accentul se pune pe atitudine. Cu cât este mai ferm şi stăpân pe situaţie cu atât câştigă respectul celorlalţi din grup. Mereu cu capul sus şi zâmbetul pe buze, uşor adaptabil la situaţii noi şi cu o doză de originalitate la purtător copilul poate obţine rezultate mai repede decât crede.

Să nu uităm că preţul pe care trebuie să-l plătească copilul este foarte important. Tentaţia este atât de mare şi, în acelaşi timp, periculoasă. De obicei, preocupările negative aduc popularitate într-un mod mai rapid, dar defectuos. Din dorinţa de a epata, adolescentul recurge la gesturi extreme, obrăznicii, vicii şi experienţe cât mai ciudate.

Trebuie să-l atenţionezi că oamenii trebuie să-l placă pentru ceea ce este, nu pentru masca pe care o poartă în prezenţa lor. Merită oare transformarea propriei personalităţi în favoarea popularităţii?  Merită oare să joci un rol fals în viaţă ta reală, doar de dragul spectatorilor?

Vino joi, 22 februarie 2018, de la ora 18.30, la Hotel Capitol la Atelierul cu mămici ”Învățarea unei limbi străine de timpuriu dezvoltă abilități pentru școală și viață”! Înscrie-te acum GRATUIT! Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa