Vocea ta: „Putem să ne mutăm și noi la voi în casă?” Cum am luat în spațiu cinci copii și patru adulți în două camere

Ileana Mirescu
scoala copii

„Putem să ne mutăm și noi la voi în casa”, cam așa sună telefoanele din perioada de înscrieri la clasa pregătitoare. Mă rog, oamenii nu vor să vină să locuiască la propriu la noi în apartament, știu și ei că nu am avea cum, este totuși un apartament de două camere unde mai și locuiește socrul meu împreună cu prietena lui.

Ei vor doar un bilet spre o școală mai bună, o doamnă extraordinară, un colectiv mai „spălat” (nici măcar nu vreau să aflu ce poate să însemne asta). Vor cea mai traficată marfă din zilele astea pe grupurile de mame – „o mutație pe o stradă arondată la școala X”. Și ca să fiu onestă nici noi nu stăm chiar la adresa aia. Așa că na, dacă tot avem, să dăm la toată lumea, nu? Am refuzat de-a lungul timpului mai mulți prieteni cu asta.

Mutație fictivă pentru școală. Am mutat cinci copii și patru adulți în două camere

Unii ne-au înțeles, alții nu au mai vrut să audă de noi, deși noi i-am trimis la niște alți prieteni care au găzduit, de când cu legea asta, peste 10 familii și un număr dublu de copii. Am hotărât totuși să îi ajutăm cu prietenii noștri care urmau să aibă adresa în zona școlii X, doar că nu le ieșiseră încă actele noii case pentru a putea să depună pentru schimbarea buletinului. Ne-am gândit că în marea de ilegalități asta va fi una mai mică. Da, ne-am mințit singuri, dar na. Și vine ziua în care urma oficial să mutăm o familie cu patru copii, într-un apartament de două camere. Frumos organizați ne ducem la Poliție. Nu știu cum e la secția voastră, dar la noi e aglomerație și vânzoleală. Suntem întâmpinați cu binecunoscuta amabilitate ”ce doriți” și sub privirile aspre ale angajatului ni se verifică actele. În mod miraculos le avem pe toate în ordine. Gata, să veniți peste 14 zile să ridicați buletinul.

Când să ieșim un domn se apropie de noi, se prezintă și spune: ”Aș avea și eu nevoie de o mutație la dumneavoastră. Am auzit mai devreme strada și dacă sunteți drăguță să mă ajutați și pe mine. Am tot încercat la cunoștințe și nimic.”

Perplecși am răspuns un da timid. Domnul s-a oferit să ne răsplătească pentru bunăvoința noastră, noi am refuzat politicos. Ne-am reîntors la ghișeu și am mai trecut odată prin aceiași procedură. De acum, într-un apartament de două camere urmau să locuiască, cel puțin oficial, cinci copii și patru adulți. Am făcut schimb de numere de telefon cu proaspătul nostru locatar, el ne-a mulțumit, noi i-am spus că sperăm să nu se și mute cu adevărat la adresa de domiciliu și duși am fost.

Mutație fictivă pentru școală. Riscurile legale

Ce știu foarte bine despre mine este că îmi place să fiu informată așa că odată ajunsă acasă am început să caut informații despre ceea ce înseamnă să iei pe cineva în spațiu, asta fiind denumirea oficială a ceea ce noi tocmai făcusem. Și am aflat așa: că odată luată în spațiu persoana poate veni să locuiască la adresă, este doar domiciliul ei oficial, că ne va fi foarte greu să îi dăm afară din casa noastră în caz că decid să se mute acolo. Și că este foarte complicat și poate dura mai mult decât ne-am imaginat să scăpăm de o problemă pe care singuri ne-am creat-o.

Evident oamenii ne erau prieteni, știam că nu ne vor face așa ceva, dar necunoscutul pe care îl ajutasem? Ne-a devenit și el ulterior prieten.

M-am gândit că este bine să știți în ce vă băgați când luați pe cineva în spațiu. Și deși îi înțeleg pe cei care fac asta în căutarea unei școli mai bune, unei doamne mai nu știu cum aș vrea să își asume, împreună cu gazda lor fictivă că este o ilegalitate. Și să se întrebe dacă așa vor să marcheze prima zi de școală a copilului lor.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa