Vocea ta. ”Vaaai, la trei ani are scutec? Ce rușine!” Copilul are ritmul lui. Ascultă-l!

Nu am întâlnit niciodată un om care încă își mai face nevoile în scutec și nici unul care plânge atunci când trebuie să își pună căciulă pe cap când e frig de crapă pietrele și trebuie să iasă din casă.

Orice adult clinic sănătos se îmbracă singur, mănâncă singur, se spală singur și așa mai departe. Motivele pentru care părinții grăbesc aceste procese nu mi se par sincere și pot să înțeleg de ce. Nici măcar nu ai suporta să îți auzi vocea din gând spunând că vrei SĂ SCAPI de tot circul asta. Pe deasupra, știi că te vei lovi de o grămadă de grădinițe care sunt gata să îți respingă copilul dacă te numeri printre cei care nu au reușit să le livreze un “produs” de-a gata făcut.
Eu nu zic să te prefaci că olița/wc-ul sau tacâmurile nu există, ci doar recomand blândețe și înțelegere în procesul de acomodare cu situațiile noi. Când ai un copil, toată lumea capătă specializări peste noapte: unii de pediatri, alții de psihologi, nutriționiști….

Dacă tragi de o floare, nu crește mai repede

În cazul meu, am auzit de multe ori asta: “Vaaai, cum să mai poarte Pampers când are aproape 3 ani?!” Wow, ce crimă! Ce rușine! Mai mult mi-a fost rușine că nu am avut pregătit un răspuns pe măsură. Bineînțeles că situațiile care vizează siguranța copilului sunt fără doar și poate o excepție. Cum ar fi, spre exemplu, statul în scaunul de mașină. This is a must!

Abia după 2 ani și 8 luni, am înțeles că A. are ritmul lui, că orice alt copil de pe planetă asta. Îmi aduc aminte că i-am cumpărat un super scooter Crăciunul trecut și se uita la el ca la un OZN. Văzând alți copii de aceeași vârstă care mergeau pe chestiile astea cu o plăcere de nedescris, mi-am spus în gând că fiul meu are un caracter… ciudat. Ei bine, la un an distanță, casa mea a devenit o pistă de curse.

Concluzia mea este cât se poate de clară: dacă tragi de o floare, nu va crește mai repede.  Ba chiar riști să o rupi. În schimb, dacă o uzi, o ții la lumina și îi pui Bach eventual, te poți aștepta la un rezultat spectaculos.

Articol scris de Roxana Hanafi, mămica lui Adam.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație