Vocea ta. Vlogging şi vloggerii – noile modele ale copiilor noștri

Psiholog Florentina Dumitru

Dacă vă întrebaţi ce mai e şi vlogging-ul ăsta care v-a cucerit copiii, atunci să vă explic în câteva cuvinte: este vorba despre un blog, varianta video. În Statele Unite, este deja o întreagă industrie, fiindcă americanii au ceva vechime în domeniu. Primul vlogger a apărut în anul 2000.

florentina dumitruOricine poate să facă vlogging, dar cei mai pasionaţi de acest domeniu sunt tinerii care aleg să se exprime liber, dezinvolt şi care spun lucrurilor pe nume. Filmuleţele sunt scurte, de câteva minute pentru ca toată lumea să le poată viziona şi să nu-şi piardă răbdarea.

Aceşti adolescenţi sunt azi sursă de inspiraţie a generaţiei copiilor noştri. Ei sunt formatori de opinie, modele pentru sute de mii de alţi tineri și, de multe ori, soluţia potrivită pentru rezolvarea problemelor lor.

Vloggerii sunt plini de energie, veseli, gândesc pozitiv, cel puţin în mediul online. Subiectele abordate sunt dintre cele mai diverse: dragoste, muzică, relaţii, viaţă, manichiură, machiaj, modă şi chiar pasiunea pentru gătit.

Tequila, Andra Gogan, It’s Anca, Rossana Pansino, Michelle Phan…Mikey Hash, Zmenta Mihai, Levi sau Anne-Marie sunt tineri cu viziune şi cu planuri mari de viitor. Practic, oricine se filmează şi urcă filmuleţul pe YouTube poate să devină celebru.

Naturaleţe, spontaneitate, energie şi bucurie sunt cel puţin câteva dintre calităţile pe care trebuie să le aibă un vlogger.

Dacă din când în când copilul tău mai generează câte o expresie nouă sau un cuvânt ce pare inventat atunci, să ştiţi că şi vloggerii pot fi sursa lui de inspiraţie. Privind ore în şir la aceşti tineri, copiii au tendinţa să îi imite iar ideile lor sunt din cele mai diverse. Din curiozitate, încercaţi să intraţi în lumea lor şi să dezvoltaţi subiectul împreună pentru a fi la curent cu preocupările lor.

Vloggerii nu fac lucruri fabuloase sau ieşite din comun. Uneori mai joacă “Adevăr şi provocare” sau testează tot felul de lucruri mai puţin obişnuite, alteori îşi mai aduc câte un invitat şi dezvoltă subiecte la modă sau din cele propuse de fani.

Limbajul este simplu, corect şi uneori amuzant. Cei mai mulţi dintre abonaţi spun că se binedispun privind clipurile lor. Practic vlogging-ul este o sursă de informare pentru adolescenţi, practicată de adolescenţi. Acolo vorbesc şi se înţeleg pe limba lor.

Viața, despicată fir cu fir în online

Unii dintre ei vin chiar cu întrebările potrivite abordând subiecte importante. De exemplu:”Ce se va întâmplă după moarte?”, “Cum să-mi regăsesc drumul în viaţă?” Sunt întrebări la care şi noi, ca adulţi, am vrea să aflăm răspunsul. Sunt subiecte care îi preocupă pe copiii dumneavoastră, dar pe care nu le pot aduce în discuţie fie din pricina faptului că le este ruşine, ori ştiu că aţi putea fi reticenţi la un anumit subiect, sau chiar nu aveţi răspunsurile pe care ei le caută.

Sunt însă şi câţiva vloggeri care folosesc un limbaj neadecvat şi aduc în lumină alte filmuleţe de pe YouTube sau Facebook, spunându-şi propria opinie în legătură cu acestea. Nu prea ai ce învaţa de la ei în acest caz, dar tentaţia este mare şi distracţia pe măsură. Am observat că prin public se regăsesc şi multe persoane adulte, aşa că gusturile nu se discută!

Indiferent că ne place sau nu vlogging-ul, le asigura copiilor noştri care au acces la internet o educaţie nonformală şi o distracţie nu întotdeauna uşor de înţeles. Educaţia făcută în mediul online, prin umor şi satiră este însă un instrument la îndemână în detrimentul educaţiei tradiţionale care câteodată nu mai găseşte calea potrivită pentru a trezi interesul tinerilor din ziua de azi.

Aşadar, să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că micuţii noştri îşi petrec atât de mult timp navigând pe internet, iar influenţele nu sunt întotdeauna dintre cele mai bune!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa